Sindikat u HT-u: Dijele se otkazi, a zapošljava 1000 studenata

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) pozvao je Upravu Hrvatskog telekoma (HT) da povuče odluku o otpuštanju 156 radnika do 1. listopada te da sa socijalnim partnerima postigne sporazum kako bi se otpuštanje svelo na najmanju moguću mjeru.

Predsjednik HST-a Juko Cikojević upozorio je na konferenciji za novinare da nova otpuštanja u HT-u nisu samo problem radnika koji će završiti na burzi rada, nego i društva u cjelini koje će izgubiti na porezima i doprinosima.

Na njihova radna mjesta, koja nisu nestala, zapošljavaju se jeftiniji studenti i agencijski radnici pa dolazi do velike fluktuacije radnika i pada kvalitete usluge, što, pak, uzrokuje nezadovoljstvo korisnika i otkazivanje usluga, tvrdi Cikojević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da prema novom Zakonu o radu (ZOR) poslodavac više nema obvezu raditi program zbrinjavanja viška radnika, osigurati prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, a skraćeni su i rokovi za otkaz ugovora o radu. Neprihvatljivo je da se Deutsche telekom u Hrvatskoj ponaša onako kako ne može u matičnoj zemlji, bez obzira na snagu te korporacije, naglasio je Sever.

Predsjednik Radničkog vijeća HT-a Goranin Gradaščević ustvrdio je da su odredbe novog ZOR-a prvi osjetili radnici HT-a jer nema jasnih kriterija prema kojem dobivaju otkaze.

Radničko vijeće zatražilo je postizanje sporazuma s jasnim pravilima igre, kao i obrazloženje zašto su radnici HT-a višak kada je zaposleno više od 1000 studenata i agencijskih radnika, a nadmašena je i kvota od 70.000 prekovremenih sati. Najavio je da će Radničko vijeće tražiti sudsku zaštitu otpuštenih radnika.