Replika Kozarčeve kuće čeka prve posjetitelje

Večeras je otvorena replika rodne kuće književnika Ivana Kozarca (1885. - 1910.), koju su vlasnici zemljišta, vinkovački poduzetnici, bračni par Bosiljko i Katarina Stanić, izgradili na mjestu književnikove rodne kuće, čije je rušenje prije dvije godine izazvalo mnoge rasprave.

Zahvalivši Bosiljku i Katarini Stanić što su, kako je rekao, obnovom rodne kuće Ivana Kozarca sačuvali dio povijesti, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić poručio je na konferenciji za novinare u povodu njezina otvorenja kako je Ivan Kozarac, iako je prerano umro, ostavio neizbrisiv trag u slavonskoj i hrvatskoj književnosti opisujući slavonske pejzaže, običaje i ljude.

Uvjeren sam da će ovo mjesto postati važnim kulturnim i turističkim punktom u Vinkovcima, koji ovime dobivaju prostor primjeren za mnogobrojne kulturne događaje, rekao je Karlić.

Arheologinja vinkovačkoga Gradskog muzeja Maja Krznarić-Škrivanko rekla je da je pri iskapanju temelja ispod kuće pronađeno 11 grobova i nekoliko bunara, koji su vidljivi ispod tri centimetra debelog stakla kojim je prekriven pod kuće. Ti su arheološki radovi na mjestu rodne kuće Ivana Kozarca dodatno potvrdili tezu o 8300 godina neprekidne neseljenosti područja Vinkovaca, što ih, prema mišljenju nekih arheologa, čini najstarijim europskim gradom, rekla je Krznarić-Škrivanko.

Prema njezinim riječima, najstariji pronađeni grob potječe iz 5600. godine prije Krista, a pronađeni su i grobovi iz brončanoga i mlađega kamenog doba te iz doba Rimskog Carstva i srednjeg vijeka.

Autorica književnog koncepta predstavljanja rodne kuće Ivana Kozarca, upraviteljica Centra HAZU u Vinkovcima Anica Bilić istaknula je kako je Ivan Kozarac, iako je u 8300 godina dugoj povijesti na tlu Vinkovaca živio samo 25 godina, od kojih je osam književno stvarao, iza sebe ostavio antologijsku književnu ostavštinu sabranu u remek-djelo hrvatske književnosti - roman Đuka Begović, 60-ak pjesama te 40-ak crtica i novela.

Rodna kuća Ivana Kozarca mjesto je sjećanja, i to iznimno važno za vinkovački i slavonski kulturni identitet, ocijenila je.

Pročelnik za turizam i kulturu grada Vinkovaca Mario Banožić najavio je kako u mnogim projektima koje gradske vlasti namjeravaju potaknuti neće oživiti samo rodna kuća Ivana Kozarca, nego i likovi iz njegovih djela, poput Đuke Begovića, Marije Kozarac, Tene i drugih, radi obogaćivanja kulturnog života i turističke ponude Vinkovaca.

Pri obnovi se vodilo računa da detalji odgovaraju vremenu u kojem je živio Ivan Kozarac te je u dijelu interijera i namještaj star 150 godina, koji je restauriran pod stručnim nadzorom etnologinje vinkovačkog muzeja Ljubice Gligorević. Prema njezinim riječima, rodna kuća Ivana Kozarca primjer je jednog tipa kuća kakve su se u Slavoniji gradile u doba Habsburške Monarhije, potkraj 18. i početkom 19. stoljeća, a takvih je u Vinkovcima sve manje te je nužno upozoriti na vrijednost svih takvih objekata.