Zagreb Open Art Festival - novi multimedijalni festival

Zagreb Open Art Festival (ZOAF) novi je društveno angažiran multimedijalni festival koji će se održati od 12. do 14. rujna u Zagrebačkom plesnom centru, u sklopu Dana otvorenih vrata.

Festival je osmišljen kao novo kulturno gradsko utočište za predstavljanje i izlaganje radova mladih umjetnika, uz glazbeni program, s ciljem populariziranja kulture i umjetnosti, približavanja umjetnika različitih medija zajednici, kao i njihovog međusobnog povezivanja, ističe se u najavi festivala. Projekt su pokrenuli Davor Doležal, Borko Rupena i Nikola Vukmanić, uz potporu četrdesetak umjetnika.

Prvo izdanje Zagreb Open Art-a donosi skupnu izložbu slika četrnaestero mladih domaćih autora, Nine Ivezić, Mire Župe, Pauline Jazvić, Ivice Malčića, Ivone Jurić, Lovre Lapuha, Vedrane Cirkveni, Vilima Žlendera, Maria Romode, Leonarda Lesića, Stipana Tadića, Danijela Drakulića, Marina Marinića, Alma Trtovac i Nikole Vukmanića, te izložbu skulptura Marina Marinića.

Publiku očekuje pet jazz koncerata (Kruno Levačić, Ivan Kapec, Joe Kaplowitz, Branko Sterpin, Borko Rupena, Davor Doležal, Grga Savić) te dva koncerta klasične glazbe.

Prikazat će se i deset ponajboljih eksperimentalnih filmova iz produkcije Kinokluba Zagreb te organizirati Razgovori s umjetnikom, koji su zamišljeni u formi otvorenih tribina, a neke od najavljenih tema su Sredstva za umjetnost i umjetnika i Tržište za umjetnika.

Održat će se i tribina Kritika uživo kazališnog kritičara Tomislava Čadeža, a hrvatske književnice Darija Žilić, Lidija Dujić i Irena Lukšić predstavit će svoje radove u nedjelju, 14. rujna. U programu je i plesna predstava Zagrebačkog plesnog centra You Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića. Ulaz na programe festivala je besplatan.

U okviru Dana otvorenih vrata posjetiteljima će se predstaviti brojni plesni tečajevi za djecu, mlade i odrasle koji se redovno održavaju u Zagrebačkom plesnom centru, od suvremenog plesa, jazz dancea, plesne kinetike, Feldenkrais metode do baleta, fizičkog kazališta, afro dancea.