"Hrvatski bog Mars" u Gavelli spoj dviju epoha - Krležine i moderne

Predstava Hrvatski bog Mars, nastala po motivima Miroslava Krleže, kojom zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella u subotu 20. rujna počinje svoju kazališnu jesen, bit će, po riječima redatelja Sebastijana Horvata, "snažna interpretacija jednog sjajnog teksta koja spaja dvije epohe onu Krležinu i ovu modernu".

To je u prvome redu autorski projekt u kojemu ima puno Krleže i u kojemu smo nastojali na neki način spojiti obje epohe i 1915. i današnje vrijeme, kazao je Horvat za Hinu.

Predstava se temelji na istoimenoj zbirci Krležinih pripovjedaka antiratne i socijalne tematike, a njome Gavella obilježava stotu obljetnicu početka Prvog svjetskog rata.

Slovenskome redatelju poznatom po kritičnim, društveno angažiranim predstavama za koje je dobio brojne nagrade i priznanja to je prva suradnja u Hrvatskoj. 

Željeli smo upotrijebiti taj odličan tekst i napraviti ga zanimljivim i danas jer smatramo da kazalište mora pronaći način komunikacije sa suvremenim čovjekom, ostvariti komunikaciju sa sadašnjicom, kazao je.

Tekst napisan 1922. karakterističnim Krležinim stilom za tu je priliku oblikovan kao mješavina Krležijanskog jezika i scena, i scena napisanih posebno za taj projekt, za što je zaslužan beogradski dramaturg Milan Marković Matis.