Markić: Josipović pokušava zakočiti referendum

Inicijativa U ime obitelji izvijestila je o pripremama za provođenje referenduma o promjeni izbornog sustava. Kažu kako su dobili dopuštenje za prikupljanje potpisa u 750 mjesta - na dvije tisuće lokacija. Potporu SDP-a i HDZ-a neće dobiti, ali zato očekuju da će ih poduprijeti sve vjerske zajednice. Za razliku od HDZ-a, njihov strateški partner HSS referendumu je dao zeleno svjetlo.

Željka Markić
optužila je predsjednika Ivu Josipovića da svojom inicijativom za promjene Ustava zapravo nastoji onemogućiti referendumsku inicijativu U ime obitelji.

Referendum Inicijative U ime obitelji o promjenama izbornog zakonodavstva neće poduprijeti ni vladajući SDP ni oporbeni HDZ. Objema strankama u referendumskom pitanju nije sporno preferencijalno glasovanje, već spuštanje izbornog praga na tri posto te zabrana prijeizbornog koaliranja.

Željka Markić potporu će ipak dobiti od HDZ-ova koalicijskog partnera HSS-a, koji je pozvao svoje članove da potpisom na listiću to i potvrde.

Pitanje je hoće li različita stajališta o referendumu U ime obitelji izazvati turbulencije u koaliciji HDZ-a i HSS-a.

Podsjetimo, HDZ je podupro refrendumsku Inicijativu U ime obitelji u vezi s ustavnom definicijom braka, ovu neće - objašnjava Jandroković - jer bi se njome fragmentirao politički prostor, pa bi bilo 20-ak stranaka u Saboru, što bi na kraju rezultiralo političkom trgovinom.