Vinkovcima prošao mimohod dječjih folklornih skupina

U sklopu Dječjih vinkovačkih jeseni danas je trgovima i ulicama Vinkovaca prošao svečani mimohod dječjih folklornih skupina, sudionika 49. vinkovačkih jeseni. U mimohodu je sudjelovalo oko 2500 djece iz 59 kulturno-umjetničkih društava (KUD) i folklornih skupina koje njeguju izvorni hrvatski folklor.

Svaka od dječjih skupina, odjevena u narodnu nošnju svojega kraja, pjesmom, plesom ili kolom pokazala je dio folklornoga naslijeđa mjesta iz kojeg dolazi.

Nakon mimohoda, na glavnoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića održan je drugi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina, na kojem je kratak program održalo devet KUD-ova iz sedam županija. Poseban gost bio je dječji pjesnik Mladen Kušec.

Prvi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina održan je sinoć, a folklorno su stvaralaštvo na toj priredbi ukupno pokazala djeca iz 13 županija.

Mimohod je i ove godine privukao velik broj gledatelja. Sretan sam što je program Dječjih jeseni išao i u 'live internet' prijenosu jer djeca na našu manifestaciju dolaze iz svih krajeva Lijepe naše. Djeca su jamstvo da će naša manifestacija trajati i idućih 50 godina, rekao je voditelj Dječjih vinkovačkih jeseni Darko Grčić.

Dječje vinkovačke jeseni utemeljene su još 1970. kao Male vinkovačke jeseni i dio su manifestacije Vinkovačke jeseni, koja se ove godine održava od 12. do 21. rujna pod geslom Široka je slavonska livada.