Bauk: Moratorij na referendume koji se predlaže nepotreban je

Ministar uprave Arsen Bauk nepotrebnom je ocijenio ideju da se posebnim ustavnim zakonom uvede moratorij na održavanje svih referenduma dok se zakonom ne uredi referendumska problematika. Suglasan sam da treba promijeniti ustavne odredbe koje se tiču referenduma. Ustavne promjene su na dnevnom redu i Sabor ih može donijeti doslovno sutra. Ako se može naći dvotrećinska većina za moratorij na održavanje referenduma, onda se može naći i za ustavne promjene, barem u dijelu koji se tiče referendumske procedure, dodao je Bauk u izjavi za Hinu.

Istodobno je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko (SDP) izjavio kako se nada da je ideja ustavnog stručnjaka Branka Smerdela i HDZ-ova Vladimira Šeksa da se uvede moratorij na održavanje referenduma dok se zakonom ne uredi referendumska problematika promišljen i ustavno utemeljen prijedlog, koji može izdržati pravnu i političku kritiku. Nadam se da to nije bio ad hoc, nego promišljen prijedlog i da ima utemeljenje u Ustavu te da može izdržati pravnu i političku kritiku, rekao je Leko gostujući u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Naravno, tu postoje neke materije koje se već nalaze u Ustavu, postoje limiti, zbog toga što se Ustav može promijeniti samo dvotrećinskom većinom, ali neke referendumske zavrzlame treba raščistiti izvan toga, u zakonu. Ja sam za to da idemo zakonski riješiti ono što se da, a ono što se ne da, treba razmotriti ideju kolega iz odbora za Ustav, rekao je Leko. Naglasio je da je oko te ideje nuždan oprez. Tu bi Ustavni sud trebao dati neke smjernice, da ne bismo ušli u područje koje nismo dobro proučili, kazao je Leko.

Na upozorenje ministra Arsena Bauka da je ustavna rupa prevelika da bi ju se moglo pokrpati zakonom, Leko odgovara kako ne treba čekati da se dogodi promjena Ustava, nego raditi ono što se može. Istaknuo je i da za ustavne promjene treba tražiti konsenzus, ako ga nismo postigli ili ga nismo ni tražili.

Ranije danas ustavnopravni stručnjak i vanjski član saborskog Odbora za Ustav Branko Smerdel predložio je da se posebnim ustavnim zakonom uvede moratorij na održavanje referenduma dok se ne donese novi zakon o referendumu. Njegovu je ideju na sjednici Odbora podupro HDZ-ovac Vladimir Šeks.

Odbor za Ustav odlučio je Saboru predložiti da od Vlade zatraži provjeru potpisa prikupljenih u sklopu inicijative za raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili o zabrani izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv. referenduma o outsourcingu.

Smerdel je ocijenio kako je odlučivanje o toj inicijativi dobra prigoda da se zastane s raspisivanjem referenduma dok se ne uredi referendumska procedura. Ovo pitanje posebno je pogodna tema za to jer nema teškog političkog naboja kakav je imala inicijativa o ćirilici ni biblijskog značenja kao rasprava o tome što je brak, rekao je Smerdel.

Ustavnim promjenama 2010. izbrisan je referendumski prag, nakon čega je nastala pravna praznina koju, kaže Smerdel, sada iskorištavaju narodne inicijative koje služe podrivanju demokratskog poretka, koji se temelji na ravnoteži predstavničkog i sustava neposrednog izjašnjavanja. Predlaže zato da se donese ustavna odluka o moratoriju i razborit zakon o referendumu koji bi se primijenio retroaktivno i na sve inicijative koje su u tijeku.

Uvjeren je da će referendumska inicijativa o zabrani outsourcinga pasti na Ustavnom sudu, i to zbog zloporabe prava, budući da jedan od inicijatora ima registriranu tvrtku koja provodi outsourcing.

Snažno podupirem ideje koje je iznio kolega Smerdel, nadovezao se Vladimir Šeks i ocijenio da Sabor mora po brzom i kratkom postupku donijeti zakon o referendumu.

Protiv takve ideje je laburist Dragutin Lesar, koji je podsjetio da su Hrvatski sabor i svi zastupnici odgovorni što od 2010. do danas nisu doneseni zakon o referendumu ni ustavne promjene. Zbog grijeha nečinjenja ne smije se intervenirati blokadom referenduma. Moramo trpjeti posljedice koje smo izazvali mi, a ne građani. Nitko Sabor nije priječio da radi, rekao je Lesar.

Slično misli i SDP-ovac Nenad Stazić, koji je protiv bilo kakvih zabrana referenduma.

Član GONG-a Dragan Zelić također upozorava na manjkavost referendumske procedure zbog koje je teoretski moguće izmijeniti Ustav sa samo pet ili šest glasova.  Rekao je kako mu je žao što su propale ustavne promjene koje je lani predložila Vlada, a koje su se, među ostalim, bavile i referendumskom problematikom.

Nisu propale. One su na stolu. Moja stranka je pokušavala i pokušava postići konsenzus, uzvratio mu je SDP-ov predsjednik Odbora Peđa Grbin, najavljujući da će Odbor do kraja mjeseca započeti proceduru izmjena Zakona o referendumu, o čemu će se provesti široka javna rasprava.

Građanska inicijativa "U ime obitelji" protivi se zaustavljanju referendumskog izjašnjavanja birača o inicijativi "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" jer ono znači kršenje temeljnih načela demokracije, ističe se u večerašnjem priopćenju te incijative.

Lesar je bio suzdržan oko prijedloga da se od Vlade zatraži provjera potpisa za referendum o outsourcingu, te je zatražio da se Vladi za taj posao da rok od 30 dana, a istovremeno s provjerom potpisa da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti, kako se cijela priča ne bi dodatno odugovlačila, no njegovi prijedlozi nisu prošli.

Grbin je ustvrdio kako Ustav ne dopušta da se istovremeno potpisi šalju na provjeru, a predloženo referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti.