Dvadeset godina Teatra Exit

Zagrebački Teatar Exit u ovoj sezoni obilježava dvadeset godina postojanja, tijekom kojih se nastojao pozicionirati kao provokativno, inovativno, britko i visokoestetizirano kazalište koje u središte svog stvaralaštva postavlja glumačko umijeće. 

Žestoko smo radili da bismo stvorili to što danas imamo, a o kvaliteti naših predstava najbolje svjedoče kritike, koje su uvijek bile fantastične, rekao je za Hinu utemeljitelj i umjetnički direktor kazališta Matko Raguž

Teatar Exit službeno je krenuo 23. rujna 1994. premijerom predstave "Dekadencija" u režiji Matka Raguža, s Natašom Lušetić i Vilimom Matulom.  Od 1994. do danas na pozornici Exita zaživjelo je pedesetak premijernih naslova što vlastitih produkcija, što koprodukcija i suradnji za koje je kazalište osvojilo više od 150 nagrada i nominacija za najbolje predstave, glumce ili režije.

Među ostalim, kazalištu je 1996. i 2009. dodijeljena Nagrada Grada Zagreba za izuzetan doprinos kazališnom i kulturnom životu grada, a 2009. mu je dodijeljen i prestižan status Superbrands Croatia.

Početak obljetničke sezone kazalište će u utorak, 23. rujna, obilježiti besplatnim uprizorenjem tristote izvedbe predstave "Kako misliš mene nema?!" u režiji Ivice Buljana u kojoj igraju Filip Juričić i Amar Bukvić. To je poklon našoj vjernoj publici, besplatna predstava kojom skrećemo pozornost na to da smo tu već dvadeset godina, kazao je Raguž.

Tim povodom kazalište će tijekom sezone također ponuditi po dvadeset karata za dvadeset odabranih predstava po simboličnoj cijeni od dvadeset kuna, a obavijest o tome bit će postavljena na njegovoj Facebook i internetskoj stranici, dodao je.

U nastavku jubilarne sezone iz Exita najavljuju i tristotu izvedbu izuzetno popularne predstave "SHAKEspeare na EXit", četristote "Kauboje", stotu izvedbu "Njuški" te pedesetu "Plemena", kao i dvije premijere, detalji kojih još nisu otkriveni.

Iako je Exit u prvome redu teatar za odrasle, prva predstava toga kazališta koju danas uzimaju kao "nultu" - zapravo je bio jedan dječji naslov, "Kako je Grinch ukrao Božić". Ta je predstava zimi 1993. igrana humanitarno po raznim gradovima i mjestima.

Među hit predstavama izdvajaju se "Izbacivači", "Munchhausen", "CABAres, CABArei", "Glumac...je glumac...je glumac", kao i "Noževi u kokošima", "Pas, žena, muškarac", "To samo Bog zna", "SHAKEspeare na EXit". Kazalište je 2000. otvorilo i Dječju scenu na kojoj su nastale "I drvo je bilo sretno", "Alisa iz kompjutora", "Adrian Mole", te "Mrvek i Crvek".

Jedan od najigranijih i najpopularnijih Exitovih naslova su "Kauboji" Saše Anočića - sa 17 nagrada osvojenih na raznim prestižnim festivalima, ta je predstava među najnagrađivanijima u novijoj povijesti hrvatskog teatra.