Preminuo akademik Eugen Topolnik

Najstariji redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umirovljeni profesor mikrobiologije na Veterinarskom fakultetu, akademik Eugen Topolnik preminuo je danas u Zagrebu u 103. godini, izvijestio je HAZU.

Akademik Topolnik rodio se 9. siječnja 1912. u Tuzli. U Zagrebu je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1935., a 1937. je doktorirao. Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu 1951. postao je docent iz predmeta Mikrobiologija i imunologija, a 1959. izabran je za redovitog profesora.

Od 1954. do 1977. bio je predstojnik Zavoda za mikrobiologiju i Klinike za zarazne bolesti, a istodobno je bio i direktor Instituta za zarazne i invazione bolesti Veterinarskog fakulteta. U razdoblju od 1954. do 1966. u dva dvogodišnja mandata bio je dekan Fakulteta, a u dva mandata bio je prodekan. Umirovljen je 1981.

U Akademiju je izabran za izvanrednog člana 1963., a za redovitog člana 1979.
Akademik Topolnik objavio je 78 znanstvenih radova. Rezultati njegova znanstvenog rada citiraju se u stručnoj literaturi i u standardnim priručnicima iz mikrobiologije i epizootiologije. 

Akademik Topolnik nekoliko je godina bio član Sveučilišnog savjeta i Sveučilišnog vijeća u Zagrebu, član nekoliko Sveučilišnih komisija i voditelj Komisije za nastavu III. stupnja. Više je godina bio biran za potpredsjednika Društva nastavnika Sveučilišta u Zagrebu. Jedno je vrijeme bio tajnik, a zatim i predsjednik Društva veterinara SR Hrvatske. Urednik znanstvenog časopisa Veterinarski arhiv bio je od 1953. do 1975. 

Za svoj nastavni, stručni i znanstveni rad akademik Topolnik primio je nekoliko nagrada, odlikovanja i priznanja, a u povodu 100. rođendana predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao ga je 2012. Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića.