Marina Lovrić Merzel vraća se u Sabor

Marina Lovrić Merzel može aktivirati zastupnički mandat - jednoglasno je odlučilo saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Još preostaje potvrda Sabora. Merzel je izabrana na posljednjim parlamentarnim izborima, no kako je preuzela dužnost sisačko-moslavačke županice, ta je funkcija bila nespojiva s onom saborske zastupnice. Merzel je dala ostavku na mjesto županice potkraj kolovoza, dok je još bila u pritvoru. Time su bili ispunjeni uvjeti za aktiviranje zastupničkog mandata.

Predsjednica MIP-a Gordana Sobol objasnila je da zastupnički mandat po zakonu prestaje mirovati osam dana od dana podnošenja zahtjeva, što u slučaju Lovrić Merzel znači 11. rujna. S obzirom na to da su ispunjeni zakonski preduvjeti po kojima je mogla tražiti prestanak mirovanja mandata, MIP može predložiti jedino da ga podržimo, rekla je Sobol i novinarima nakon sjednice MIP-a potvrdila da Lovrić Merzel teku sva zastupnička prava, neovisno što nije položila zastupničku prisegu.

Bez odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv Hrga

MIP je, također bez rasprave i jednoglasno, odbio zahtjev privatnog tužitelja Milenka Mikulića iz Biograda na Moru da dade odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv HSS-ova zastupnika Branka Hrga zbog kaznenog djela klevete. Uobičajena je praksa da MIP odbija zahtjeve privatnih tužitelja za ukidanje imuniteta zastupnicima, ti se postupci mogu pokrenuti i nakon isteka mandata, rekla je Sobol.