Milanović GONG-u: Iskreno, Hrvatska ima ozbiljnijih problema

Iskreno, ima Hrvatska ozbiljnijih problema, rekao je jutros premijer Zoran Milanović predstavnicima udruge GONG koje je zanimalo hoće li podržati njihov i prijedlog skupine saborskih zastupnika da se izmijeni izborno zakonodavstvo.

Ja sam ovdje za puno radikalnija rješenja, rekao je premijer GONG-ovim predstavnicima koji su ispred Hrvatskog sabora članovima Vlade i zastupnicima dijelili Minimalni zajednički nazivnik, odnosno prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva čija je okosnica uvođenje preferencijalnog glasovanja.

GONG će i dalje zagovarati promjenu izbornog zakonodavstva, očekujemo da se naš prijedlog uvrsti u saborski dnevni red, rekao je nakon toga Dragan Zelić (GONG). Zagovarat će, kaže, promjenu zakona i da, možda, predsjednik Sabora Josip Leko, preuzme inicijativu kako bi se od nekoliko prijedloga dobila najbolja rješenja. Ponovio je i kako od predsjednika dviju najvećih stranaka SDP-a i HDZ-a Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka očekuje da jasno odgovore zašto ne žele da se mijenja izborno zakonodavstvo.

GONG-ovi predstavnici nisu jutros uspjeli svoj prijedlog uručiti Karamarku. Naime, dok su oni i novinari bili zaokupljeni razgovorom sa zastupnicima Hrvatskih laburista, predsjednik HDZ-a iza leđa im je ušao u zgradu Sabora.

GONG-ove predstavnike i novinare 'izbjegao' je i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović koji je u Sabor došao prije devet sati, dakle prije nego što su na Markov trg stigli GONG-ovi predstavnici.

Hrvatski sabor danas je počeo redovito jesensko zasjedanje jesensko zasjedanje na kojemu na zastupničke upite odgovaraju premijer i ministri.
 
Minimalni zajednički nazivnik - što je to?


Prijedlog je to izmjena izbornog zakonodavstva što ga je u saborsku proceduru uputila skupina saborskih zastupnika i zastupnica u suradnji s GONG-om.

Prijedlog GONG-a najsuvisliji je od svih dosadašnjih prijedloga, o njemu treba raspravljati i vidjeti je li to nešto na čemu će se moći graditi izmjene izbornog zakonodavstva, izjavio je prekjučer predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin. Odbacio je tvrdnje da je u inicijativama za promjenu izbornog sustava SDP-u najspornije preferencijalno glasovanje. Najveći problem s izmjenama izbornog zakonodavstva je pokušaj da se ono izmijeni na referendumu i da se pod krinkom preferencijalnog glasovanja građanima podvali cijeli niz drugih stvari, kao što su smanjenje izbornog praga, zabrana koaliranja itd. A ovo što je danas upućeno u proceduru definitivno je najbolja tema za razgovor i daljnje građenje. To je nešto o čemu moramo razgovarati i vidjeti ima li tu materijala koji bi se dao iskoristiti za izbornu reformu, rekao je.

Podsjećamo, skupina saborskih zastupnika, na inicijativu GONG-a, u saborsku je proceduru uputila prijedlog uvođenja preferencijalnog glasovanja, zabranu istodobnog obnašanja zastupničke s dužnošću gradonačelnika i načelnika općine, te zabranu kandidiranja osuđenih za teška kaznena djela.

A potkraj tjedna počinje prikupljanje potpisa za novi referendum o tome trebamo li zastupnike birati imenom i prezimenom ili sa stranačkih lista pa se tom temom u utorak bavila i emisija Otvoreno.