Nikola Koydl predstavio svoje recentne radove u Studiju Račić

Izložba Objekti i slike Nikole Koydla, suvremenog hrvatskog umjetnika prepoznatljivog po snažnim apstraktnim kompozicijama, otvorena je sinoć u Studiju Moderne galerije Josip Račić.

Labirint ljubavi, Labirint slobode, Labirint mudrosti, Bezizlazni labirint, Moj labirint, Labirint života i smrti, Osjećaji, Nešto u meni i Plavi snovi neka su od Koydlovih djela nastalih u protekle dvije godine koja su predstavljena na izložbi.

Nazivi upućuju na recentnu preokupaciju autora - introspektivni pogled predočen u formi labirinta prisutnog na većini od trinaest izloženih radova. Koydl se predstavio s drvenim lakiranim objektima, uljima na platnu različitih formata i jednom kompjutorskom grafikom.

Nikola Koydl (1939., Karlovac) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1962. u klasi Đure Tiljka, nakon čega je do 1969. bio suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Boravio je na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Španjolskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Danskoj i Austriji, imao brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Njegova djela nalaze se u mnogim galerijama, muzejima i privatnim zbirkama diljem svijeta. Osvojio je brojne nagrade za svoje stvaralaštvo, a prije pet godina dobio je nagradu za životno djelo Vladimir Nazor. Mirovinu je dočekao kao profesor zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a u svom atelieru u središtu Zagreba i dalje aktivno stvara.

Izložbu u Studiju Moderne galerije Josip Račić, koja će biti otvorena do 5. listopada, umjesto predgovora opisuje citat Paula Valeryja po izboru samog umjetnika - Izražavanje samoga sebe važnije je od poruke.