Reakcija ravnatelja programa HRT-a na prozivke HDZ-a

Povodom današnje tiskovne konferencije HDZ-a na kojoj je izneseno niz insinuacija, neutemeljenih kritika, paušalnih ocjena, pa i kuloarskih naklapanja i uvreda na račun novinara, urednika i programa HRT-a želim izvijestiti hrvatsku javnost kako sam, sukladno svojim ovlastima, donio odluku da se otkaže planirano gostovanje gdje Kolinde Grabar Kitarović  19. rujna u emisiji „ Javna stvar“ urednika Gorana Rotima u trajanju od 25 minuta. Umjesto toga ponuđen je puno prikladniji,  duži, atraktivniji  i gledaniji termin, dva dana kasnije, 21. rujna u emisiji Nedjeljom u 2 urednika Aleksandra Stankovića u trajanju od 60 minuta, što je iz HDZ-a i prihvaćeno, i evo se upravo, kao nešto ekskluzivno, najavljuje u svim programima HRT-a.To se zove uređivačka politika, i sasvim je u skladu sa ovlastima i odgovornostima koje imam i dokle god budem obnašao ovu funkciju ne mislim te ovlasti i odgovornosti prepuštati bilo kome pa ni političkim strankama, kao što ne mislim dopuštati da se na novinare i urednike HRT-a vrši bilo kakav pritisak u svrhu političke ili bilo koje druge promidžbe.


S poštovanjem, Saša Runjić, Ravnatelj programa HRT-a.

HDZ: HRT u službi kandidata Josipovića


HDZ je prozvao HRT da se kao javni servis stavio u službu SDP-ova predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, a na uštrb njihove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Tvrde da se u Dnevniku cenzurirao izvještaj o njezinu susretu s američkim predsjednikom Barackom Obamom, britanskim premijerom Davidom Cameronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Žale se i na iznenadno otkazivanje dogovorenog intervjua za 19. rujna.

Smatramo nedopustivim da se takve stvari događaju jer je riječ o javnom servisu i ozbiljno razmišljamo treba li HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović sudjelovati u HRT-ovim emisijama dok se te situacije na razjasne, rekao je na konferenciji za novinare HDZ-ov međunarodni tajnik i čelnik stranačkog Izbornog stožera za predsjedničke izbore Miro Kovač.