Novi program vrhunske glazbe ansambala HRT-a

Četiri glazbena ansambla HRT-a u novu sezonu 2014./2015. ulaze s novim vizualnim identitetom i rezidencijalnim skladateljem.

Bogat program raspoređen u šest koncertnih ciklusa Zbora, Simfonijskog, Jazz i Tamburaškog orkestra HRT-a počinje 24. rujna koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a posvećenog njegovu počasnom šefu dirigentu Pavlu Dešpalju.

                    

U tradicionalnim ciklusima Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a, Sfumato ciklusu Zbora HRT-a, ciklusu Jazz orkestra HRT-a i U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a, te ciklusima Kanconijer i Bajsić u 8, u novoj sezoni publiku čeka čak 41 koncertno događanje. Događanja nude i mogućnost praćenja putem izravnih prijenosa i snimki na programima Hrvatskoga radija i televizije.

Novu je sezonu na konferenciji za novinare u Muzeju Mimari u Zagrebu predstavio šef dirigent Zbora HRT-a Tonči Bilić. Istaknuo je kako je riječ o još jednom nizu remek-djela domaće i svjetske glazbene baštine. Osvrnuo se na koncert obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata u zajedničkom ciklusu Zbora i Simfonijskog orkestra Kanconijer 20. studenoga, na kojemu će se izvoditi Koncert za klavir i orkestar u D-duru za lijevu ruku Mauricea Ravela i Suite iz baleta Đavo u selu Frana Lhotke, te Stabata Matera Karola Szymanowskog.

Istaknuo je i izvedbu prve hrvatske opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, a u zborskom ciklusu Sfumato Koncert za zbor Alfreda Schnittkea 7. listopada, kojim Zbor HRT-a otvara sezonu, te novu skladbu Joepa Franssensa Harmonija sfera za zbor i gudače, koja će biti 9. prosinca praizvedena u Hrvatskoj.

                    

Obilježavanje 80. rođendana maestra Pavla Dešpalja

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a ove godine sadrži 12 koncerata. Koncertnu će sezonu otvoriti iduće srijede u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog predvođen počasnim šefom dirigentom Pavlom Dešpaljom, koji će s orkestrom kojemu je u tri mandata bio šef dirigent, obilježiti 80. rođendan. Pritom će se pojaviti u dvostrukoj ulozi skladatelja i dirigenta, a svojim će nastupom promovirati mladog saksofonista Gordana Tudora.

Majstorski ciklus uveličat će nastupi brojnih domaćih i međunarodnih zvijezda klasične scene, među kojima su jedan od najboljih trubača svijeta Hakan Hardenberger, hornist Radovan Vlatković, violončelist i dirigent Enrico Dindo, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak.

                    
                                                   Enrico Dindo, Goran Radman (foto: Dario Njavro)

Enrico Dindo - novi šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a

Nova sezona donosi i novi vizualni identitet koji je osmislio dizajner Robert Rebernak, kao i angažman rezidencijalnog skladatelja, akademika Frane Paraća, čije će nove skladbe biti izvođene u sklopu Sfumata i Majstorskog ciklusa, a najvažnija je vijest da Simfonijski orkestar HRT-a u sezoni 2015./2016. napokon dobiva novog šefa dirigenta, talijanskog maestra Enrica Dinda.

Dindo je istaknuo kako je to za njega velika čast, ali i užitak. Ravnateljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj napomenula je da je Dindo dobio 95-postotnu podršku u glasovima orkestra. Kao nekadašnji student legendarnog čelista i dirigenta Antonia Janigra, koji je obilježio kulturni život ovoga grada i upisao ga u svjetsku kartu glazbenih središta i koji je svoju dirigentsku karijeru počeo upravo u okrilju današnjeg HRT-a, Dindo nastavlja tradiciju i kvalitetu koju su čuvali i svi naši dosadašnji šefovi dirigenti, kazala je Kocelj.

Uz nastupe u Lisinskome, te Muzeju Mimari, zagrebačkoj Katedrali i drugdje, ove godine u koncertni će se prostor posredstvom glazbe HRT-ovih ciklusa pretvoriti i uskoro obnovljena Crkva Sv. Blaža, dok će Dvorana Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti svake prve srijede u mjesecu, kada je ulaz u muzej besplatan, biti pretvorena u mjesto vrhunskog jazz muziciranja. Tamo će Jazz orkestar HRT-a ponovno dovesti neke od najboljih jazz glazbenika današnjice, među kojima su četiri dobitnika Grammy, Ernie Watts, Christian McBride, Bart van Lier i Alan Broadbent.

U ciklusu Bajsić u 8, u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, predstavljat će se djela hrvatskih autora od historiografskog značaja u jedinstvenom formatu uz razgovore uživo s izvođačima. Njegovi su ovogodišnji programi Bjelinski dirigira Bjelinskog, Baroque Revisited i Iz glazbenih arhiva.

U ozračju tambure, ciklus Tamburaškog orkestra HRT-a, zamišljen je u zabavnom tonu, pa će ugostiti naše poznate pjevače i instrumentaliste, a obilježit će se i trideset godina umjetničkog djelovanja dirigenta Tamburaša Siniše Leopolda.