Varaždinske barokne večeri otvorila Academia Bizantina

Koncertom ansambla Accademia Bizantina iz Ravenne i varaždinskog katedralnog zbora Chorus Angelicus te nastupima solistica Rodice Vice, Ane Lice i Delphine Galou pod dirigentskom palicom talijanskog čembalista i dirigenta Ottavia Dantonea večeras su u varaždinskoj Katedrali započele 44. Varaždinske barokne večeri.

Na programu prvog koncerta ovogodišnjeg festivala našla su se djela baroknih majstora Corellija, Vivaldija, Handla i Geminianija.

Otvarajući festival, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš poručio je da barok nosi "to nešto" u sebi što nas čini boljim ljudima, dok je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo da su barok i kultura način života Varaždinaca, da je barok zapisan u njihovom genetskom kodu.

Festival se održava do 30. rujna. Kao jedan od popratnih programa najavljen je "turski dan", u sklopu kojeg će se izložbom "Barokni Istanbul" predstaviti turski umjetnički fotograf Sultan Selim Kira.

Osim u Varaždin te u dvorcu Trakošćan, dio koncerata održat će se u Varaždinskim Toplicama, Ludbregu, Belecu, Krapini, Prelogu i Križevcima.

Talijanska veleposlanica Emanuela D'Alessandro istaknula je da je barok snažna poveznica između dviju zemalja. Najavila je da uz ponajbolje talijanske orkestre koji stižu u Varaždin, Italija kulturnu suradnju zaokružuje izložbom.
Riječ je o gostovanju izložbe "Svjetlost baroka" od 28. listopada do 31. siječnja u Zagrebu, u sklopu koje će biti izložena 33 djela poznatoga talijanskog umjetnika Giovanija Francesca Barbierija. Izložba se održava u suradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt.