U dolini Neretve počela berba mandarina

U neretvanskom kraju počela je berba mandarina. Očekuje se rekordan urod od 80 tisuća tona, što je dvostruko više od prošlogodišnjeg. No zbog ruskog embarga neće ih biti lako plasirati na tržište.

Beru se najranije sorte. Prva otkupna cijena, u svih dvanaest otkupnih centara, je dvije i pol kune za kilogram. Ovogodišnje su mandarine visoke kvalitete, a proizvođači i otkupljivači nastojat će je održati tijekom cijele berbe koja će trajati 80 dana.

U akciju očuvanja kvalitete ove se godine uključilo i Ministarstvo poljoprivrede. Poljoprivredna inspekcija prvi je put počela nadzirati kvalitetu u svima fazama stavljanja mandarina na tržište – u pakirnicama, veleprodajnim centrima i maloprodaji. Ako se utvrdi da voće ne udovoljava propisanim tržišnima standardima, kazne za pravne osobe iznose od 10 do 100 tisuća, a za fizičke od 10 do 30 tisuća kuna.

I mandarine u prijedlogu nove uredbe o interventnim mjerama za voće i povrće

Europska komisija uvrstila je i mandarine u mjere poticaja za ublažavanje ruskog embarga. Tako bi proizvođači za mandarine koje ostanu neubrane trebali dobiti od 70 do 80 lipa po kilogramu, a za one koje će se podijeliti humanitarnim organizacijama oko kunu i 20 lipa.

Hrvatska je dobila kvotu od 7900 tona, što je manje od deset posto ovogodišnjeg uroda. Neretvani se nadaju da će se mandarine ipak prodati jer su europski poticaji znatno niži od proizvođačke cijene.