Što nam donosi 12. festival svjetskog kazališta

Predstavom "Kralj Ubu" u režiji istaknutoga britanskog kazališnog redatelja Declana Donnellana i izvedbi njegove kazališne skupine Cheek by Jowl večeras je u Zagrebu počelo 12. festival svjetskog kazališta.

Predstava nastala prema najslavnijem djelu Alfreda Jarryja "Ubu Roi", farsi koja je utrla put nadrealizmu i kazalištu apsurda, vječna je pripovijest o privlačnosti moći, a lik kralja Ubua, kukavičkog, proždrljivog, ružnog i zlobnog, postao je simbol svih diktatora koje vodi ludilo i strast za apsolutnom moći.

Na pozornicama Hrvatskoga narodnog kazališta, Zagrebačkog kazališta mladih i Scene Travno te na otvorenom prostoru u središtu grada možete pogledati pet predstava.

Prvi će put u Hrvatskoj gostovati predstave Martina Kušeja, jednog od najvažnijih imena njemačkoga redateljskog kazališta, te Declana Donnellana, utemeljitelja engleske skupine Cheek by Jowl i autora knjige "Glumac i njegov cilj".

U HNK će u nedjelju i ponedjeljak gostovati slavna belgijska skupina Peeping Tom s predstavom "Otac", koja je najavljena kao nezaboravan nadrealistički eksperiment. Australski kolektiv Back to Back Theatre redovito nastupa na najvažnijim svjetskim scenama.

Najnovija predstava španjolske umjetnice Angélica Liddell svjetsku praizvedbu imat će upravo na pozornici HNK. U rasponu od reinterpretacija klasika modernizma Alfreda Jarryja i Reinera Wernera Fassbindera, do snažnih autorskih ostvarenja koja istražuju kaos suvremenog doba, Festival svjetskog kazališta u naše teatre dovodi najintrigantnije kreacije posljednjih sezona.

O tome što publiku očekuje u idućih deset dana doznajte iz razgovora s umjetničkim ravnateljima Dubravkom Vrgoč i Ivicom Buljanom.