HDZ ne pristaje na promjenu referendumske regulative u Ustavu

Vladajuća koalicija ponovno je aktualizirala pitanje ustavnih promjena. Preciznije, dijela koji se tiče reguliranja referenduma, za što smatraju da bi mogli dobiti dvotrećinsku potporu u Saboru.

U SDP-a su potvrdili da su ustavne promjene i dalje na stolu i da se, u slučaju dogovora o izmjeni Ustava - to ne bi odnosilo na referendumske postupke u tijeku.

Iz HDZ-a su poručili da neće pristati ni na kakve ustavne promjene u predizbornom razdoblju. Saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da, iako HDZ u sadržajnom smislu ne podupire referendum inicijative U ime obitelji za izmjenu izbornog zakona jer smatra da on nije dobar za RH, da bi destabilizirao politički sustav i fragmentirao Hrvatski sabor, ipak neće pristati ni na kakve političke trikove koji bi otežali njegovo održavanje. 

SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin rekao je da se eventualni dogovor oko referendumske problematike ne bi odnosio i na referendumske inicijative koje su u tijeku.

Referendumsko odlučivanje znatno je liberalizirano ustavnim promjenama iz 2010., kada je za potrebe referenduma o ulasku Hrvatske u EU ukinut prag odaziva od 50 posto, koji je prije bio propisan kao uvjet uspješnosti referenduma. Vlada je tada bila zadužena da u roku od šest mjeseci donese novi zakon o referendumu, što tadašnja HDZ-ova, a ni nova Kukuriku vlada do sada nisu učinile. Labava referendumska pravila tako su ostala na snazi, pa je sada teoretski moguće sa svega nekoliko glasova na referendumu izmijeniti Ustav.

Ideja je inicijative U ime obitelji je da se Ustavom promijeni izborni sustav, da se, među ostalim, uvede preferencijalno glasovanje i na parlamentarnim izborima, onemogući da izborne jedinice dijele zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija te da se zabrane predizborne koalicije, a izborni prag spusti na tri posto.