Ana Knifer: To je revizija cijelog našeg života, i mog i očevog

Dizanjem velikog platna "Arbeitsprocess" Julija Knifera iz 1975. na sjevernoj strani zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), prema ulici koja nosi njegovo ime, otvorena je izložba "Bez kompromisa", prva cjelovita retrospektiva jednog od najvažnijih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća.

Retrospektiva obuhvaća ključna djela iz fundusa MSU-a, ali i mnoga posuđena iz privatnih i javnih kolekcija, među ostalim, iz pariškog Centra Georges Pompidou, ženevskog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti MAMCO te newyorške MoMA-e.

Osim ranih radova koji su prethodili meandrima, bit će izloženi brojni crteži-skice za slike i murale, dokumentarne fotografije među kojima su i publici manje poznati performansi, kao i njegovi autentični dnevnički zapisi, verbalni nastavak iste misli o ljudskoj egzistenciji utjelovljenoj znakom meandra. Izložba će biti otvorena do 6. prosinca, nakon čega bi u smanjenom opsegu trebala biti postavljena u Osijeku i Splitu.

To je revizija cijelog našeg života, i mog i očevog, izjavila je kći Julija Knifera, Ana Knifer. Razgovor s osobom najzaslužnijom za ovu izložbu pogledajte u videoprilogu.