Hladnokrvno izbjegavanje nastave - milijuni neopravdanih sati

Svi markiraju, logično - normalno da nećete ostati na nastavi ako je neki važan ispit, naravno da ćete markirati. Ili ako ti se ne da sjediti na nastavi, ne voliš profesora, dosadno ti je, radije ćeš otići s društvom na kavu - riječi su učenice jedne zagrebačke škole.

Markiranje, picavanje ili obružavanje - ima i još naziva diljem Hrvatske za izostajanje s nastave. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da su samo prošle godine u našim osnovnim i srednjim školama učenici s nastave izostali 33,5 milijuna školskih sati, od čega je bilo gotovo dva milijuna neopravdanih. U četiri školske godine, od 2010. do 2014., učenici su s nastave izostali 162 milijuna sati. Apsolutni rekorder je školska godina 2010./2011. s 48 milijuna izostanaka. 

Takvo što je nemoguće u obrazovnim sustavima zapadnih zemalja, gdje se izostanci iz škole strogo kontroliraju, a neopravdani sati rigorozno kažnjavaju.

Neki profesori i sami pokušavaju doskočiti izostancima te od roditelja traže da im na informacijama donesu pisanu ispričnicu. Psihologinju Jasenku Pregrad uopće ne čude ovi podaci. Kaže - to je pasivna revolucija učenika koji 12 godina uče na starinski, anakron način. Da apsurd bude veći, učenici su svjesni da neopravdani odlazak s nastave nije u redu, ali su se uklopili u loš sustav kojim nije zadovoljan kompletan pedagoški trokut: učitelj, roditelj i učenik.