Počelo prikupljanje potpisa za mijenjanje izbornog zakona

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' počela je prikupljati potpise za referendum kojim bi se trebao mijenjati izborni zakon. Građanima poručuju - birajmo sposobne, a ne podobne zastupnike i birajmo ih imenom i prezimenom.

Građani inicijativu mogu potpisati do 5. listopada u 750 mjesta, na 2000 lokacija. Traži se biranje zastupnika imenom i prezimenom,  spuštanje izbornog praga s 5 na 3 posto, smanjenje broja izbornih jedinica, uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja, da 3000 potpisa bude preduvjet za kandidaturu izvanparlamentarnih stranaka i da stranke mogu koalirati tek nakon izbora. Za razliku od prvog referenduma, o braku, 'U ime obitelji' ovaj put nema potporu najjačih političkih stranaka. No zato su je dobili od HBK, koja je dopustila prikupljanje potpisa ispred crkvi.

U Splitu, pred crkvom Gospe od Zdravlja, intervenirala je policija i utvrđivala identitet osoba koje su na štandovima udruge 'U ime obitelji' prikupljale potpise građana. U policiji kažu da su reagirali na zahtjev komunalnog redarstva, koje je naložilo pomicanje štanda s javne površine na crkveni teren. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odgovorio je na optužbe da sprečava Splićane da se očituju o raspisivanju referenduma. Objasnio je da su inicijativi 'U ime obitelji' odobrena samo četiri mjesta za postavljanje štandova - 'Dobili su isto što i drugi', kazao je.

SDP i HDZ inicijativu su ocijenili lošom za Hrvatsku, tvrdeći da bi istodobno smanjivanje izbornog praga i zabrana predizbornog koaliranja mogli rezultirati raslojavanjem u Saboru te otežati sastavljanje Vlade i donošenje odluka. Uvjereni su da bi, izmijeni li se Ustav na temelju referendumskog pitanja koje predlaže 'U ime obitelji', u Sabor ušli deseci malih stranaka koje bi onda konkurirale za sastavljanje Vlade, čime bi se taj proces mogao beskrajno oduljiti.

Baš jedan od HDZ-ovih koalicijskih partnera, HSS, misli suprotno. S hodočašća u Mariji Bistrici poručuju da podupiru referendum. 'Ukoliko građani svojim potpisima kažu da žele promjene izbornog zakonodavstva, tko smo mi da to ne poštujemo', poručio je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

U GONG-u pak upozoravaju da građani nisu dovoljno informirani što potpisuju. 'Ovdje se ne radi samo o referendumu za preferencijalno glasovanje. U tom paketu ima niz drugih stvari koje su dugoročno i kratkoročno vrlo štetne i mogu unijeti još više nereda u naš politički sustav', kazao je Dragan Zelić. Zabranom predizbornih koalicija i spuštanjem izbornog praga, politička trgovina bi, kaže, procvjetala. Ako takav referendum prođe, odgovorni će biti i predsjednici stranaka koji oko izmjena izbornog zakona kojim očito nitko nije zadovoljan, nisu napravili ništa.