U Resniku održan prosvjed protiv gradnje spalionice otpada

Spaljivanje otpada ne smije biti prioritet u hijerarhiji gospodarenja otpadom, poruka je Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), koja je u središtu tog mjesta organizirala prosvjed protiv gradnje spalionice.

Pod motom "Ne spalionici - zdravlje nema cijenu", članovi udruge, uz potporu drugih ekoloških udruga, upozoravali su na štetnost spalionice za zdravlje Zagrepčana i stanovnika Zagrebačke županije te za ekološki sustav cijelog tog područja.

Prosvjedovalo je oko 300 građana, bez incidenata ili remećenja javnog reda i mira, doznaje se u PU zagrebačkoj. 

Predsjednica UZOR-a Branka Genzić-Horvat izrazila je zadovoljstvo  prosvjedom s kojega je predlagačima plana gospodarenja otpadom te zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine, koji će o njemu odlučivati, poručeno da je plan suprotan europskim direktivama i Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Ne znaju se ni kapaciteti ni tehnologija spalionice pa pozivamo predlagače da povuku plan, istaknula je u razgovoru za Hinu predsjednica UZOR-a.

Kaže kako je glavni razlog za gradnju spalionice zbrinjavanje 350 tisuća tona mulja iz centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Dodaje da je to nepotrebno jer se taj otpad može riješiti biološkom obradom.

Spalionica je štetna ne samo za stanovnike Resnika, nego i cijelog Zagreba i županije jer je njezina lokacija planirana na vodozaštitnom području, unutar naseljenog područja
, upozorava. Poziva se na znanstvena istraživanja provedena u više zemalja koja pokazuju da spalionice utječu na pojavu karcinoma i degenerativnih promjena kod ljudi, na reproduktivni sustav ljudi u krugu od 30 kilometara te pojavu teških metala i otrovnih spojeva na povrću unutar 20 kilometara.

Prosvjed je poduprlo devet ekoloških udruga, među njima i Zelena akcija, Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, Udruga povrćara Zagreb, Udruga eko Zagreb, Krizni eko stožer Zagreb, Udruga novi Jelkovec, Akcija za Turopolje te Krizni eko stožer Marišćina iz Rijeke.