Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila je vijenac i zapalila svijeću na Općinskom građanskom sudu, u znak sjećanja na tri žene - Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec koje je tijekom brakorazvodnog postupka ubio Mato Oraškić.

Nasilje je neprihvatljivo, treba ga prijaviti i o njemu treba govoriti, poručila je tom prigodom Milanka Opačić. Najgori je, kazala je, međugeneracijski krug nasilja koji se vrti u velikom broju obitelji, gdje se s generacije na generaciju nasilje smatra stilom života, a ne nečim što je neprihvatljivo. Ukoliko svaki naš javni istup potakne neku od žena da ne trpi nasilje i da se javi policiji te prekine pakao, nešto smo učinili i možda smo jednu osobu spasili, naglasila je potpredsjednica vlade Opačić.

Dodala je i kako će Građanski odgoj u školama imati dio koji će djecu učiti o tome da je nasilje neprihvatljivo te da se protiv njega treba boriti. Sa svim prevencijama može se postići puno ali na žalost nema nigdje na svijetu mehanizma koji može predvidjeti ubojice, zaključila je Opačić.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin podsjetio je kako je prošlo 15 godina otkako se u sudnici, ispred čijih se vrata polaže vijenac, u brutalnom zločinu stradale slučajno četiri žene. Mogle su biti i muškarci. Stradala je stranka koj je došla pred sud tražiti svoju pravdu, odvjetnica koja je zastupala tu ženu, sutkinja koja je sudila u tom predmetu i stradala je osoba koja i danas nosi traumu tog događaja, službenica suda, rekao je Hrvatin. Vrijeme koje je proteklo, kazao je, ne donosi zaborav i olakšanje već još veći osjećaj strave i brutalnosti.

Prema trogodišnjem izvješću o stanju sigurnosti na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu pregledano je 938.904 osobe, prijavljeno 1128 intervencija te je oduzeto 1002 pištolja, 2421 nož, 2400 škara, 627 suzavaca, 803 boca alkohola, 1810 šokera i 1638 komada raznog alata.

Podaci govore kako percepcija koju ponekad i namjerno stvaramo o sudstvu ili pravosuđu u cjelini doprinosi povećanju netolarancije prema našoj struci te povećanju nepoštivanja, rekao je Hrvatin zapitavši se gdje još u svijetu može postojati takva drskost da u sud ulaze ljudi koji nastoje unijeti noževe ili pištolje.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u posljednjih šest godina Hrvatska bilježi trend značajnog smanjenja kaznenih djela ubojstava žena u obitelji - 2008. ubijene su 24 žene i taj se broj svake godine smanjuje te je prošle godine bilo 11 ubijenih žena, a u prvom polugodištu ove godine ubijene su tri žene.

Ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin pozvala je hrvatske vlasti da što prije ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konvenciju smo potpisali, zajedno s još 22 zemlje, a sada slijedi ratifikacija, rekla je Štimac Radin na predstavljaju te publikacije, koja je prevedena na hrvatski jezik i tiskana u 8.000 primjeraka.

Bit će distribuirana putem Ženske sobe - Centra za seksualna prava i Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), kao i putem županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova.