Nema 'outsourcinga' i 'spin-offa' - Vlada uvodi 'in-house'

Ocjenjuje se domaća zadaća Vlade - provodi li preporuke Europske komisije. Početkom ljeta Komisija je dala smjernice hrvatskoj vladi vezane uz program reformi koje zbog manjka u državnoj blagajni hitno mora provesti. U utorak u Zagreb stiže član Komisije kako bi provjerio je li Hrvatska ispunila domaću zadaću.

'Spin' off ili 'outsourcing' - različita mišljenja

HUP protiv 'spin offa' - tko će sve to plaćati?

Kako su propala dva modela izdvajanja pomoćnog osoblja 'outsorsing' i 'spin off', tako se  Vlada odlučila za treći - podjednako čudnog naziva - 'In house'. Njime planira zabraniti nova zapošljavanja čistačica, kuharica i ostalog osoblja.
To znači da ćemo od sljedeće godine imati prirodni odljev tisuću ljudi za mirovinu, objasnila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Pojednostavljeno, kada jedna čistačica ode u mirovinu, njezin posao preuzimaju ostale. U iznimnim slučajevima u kojima preraspodjela neće biti moguća u proračunu će se osigurati posebna stavka za angažman vanjskih tvrtki.

Umjesto 'outsourcinga' - 'spin-off model'

Potpredsjednica Vlade smatra da je to model koji je manje bolan - otvorit će se dio tržišta, s druge strane najmanje je bolno za djelatnike jer se nikome ništa ne mijenja osim onih koji ionako idu u mirovinu. Nije se samo pronašao 'In house' nego se napokon našao i zajednički jezik sa sindikatima. Troje ministara i sindikati za istom stolom - prizor je koji kamere dugo nisu zabilježile. Za stol su ih posjeli Norvežani predstavljajući im model trostranog djelovanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nada se da će se tako  ponovno uspostaviti rad GSV-a koji do sada nije funkcionirao. Sve se to događa dan uoči dolaska zamjenika glavnog direktora opće uprave za gospodarske i financijske poslove Europske komisije.

Mi smo Europskoj komisiji obećali da ćemo odraditi određene poteze koji će racionalizirati javni sektor i mislim da je to na tragu toga. Ne radimo ništa zbog njihova dolaska, kaže Milanka Opačić.

Na sva pitanja koja su bila u preporukama odgovorili smo sasvim kvalitetno i mislim da neće biti problema što se tiče EK, proračuna i deficita, smatra ministar Mrsić.

A potpredsjednika Vlade Branka Grčića zabrinjavaju troškovi. Pojavili su se izvanredni troškovi, prije svega riječ je o sanaciji štete od poplava. To će biti možda 500-600 milijuna kuna u rebalansu.

Ako se pita sindikate, poslodavce i glavnu oporbenu stranku HDZ, Vlada nema problema samo s izvanrednim troškovima. Nema, kažu, ni plan fiskalne konsolidacije ni reformi.

Pravo stanje, ali i spremnost Vlade da provede preporuke, Europska komisija vidjet će na rebalansu proračuna koji je u pripremi, ali i na proračunu za sljedeću godinu. Upravo će se na njegovoj analizi temeljiti prva faza nove procjene EK.