"Ledena kiša" Slavena Tolja otvorena u spomen-parku Dotrščini

Memorijalna intervencija "Ledena kiša" Slavena Tolja otvorena je danas u spomen-parku Dotrščina u Zagrebu u sklopu Documentina projekta "Virtualni muzej".

Toljev rad sastoji se od stabala polomljenih tijekom ledene kiše u Gorskom kotaru u veljači ove godine, dopremljenih i posađenih na ulaz u spomen-park gdje predstavljaju mrtvu šumu i podsjećaju na masovna stradanja tijekom Drugog svjetskog rata.

Oko tri tisuće nedužnih ljudi tijekom Drugog svjetskog rata stradalo je na tom mjestu jer su bili Židovi, Srbi, antifašisti, kazala je voditeljica Documente Vesna Teršelič. Zamjerila je prosvjetnim vlastima što mladi nemaju gdje naučiti o stradanjima, jer se o njima govori u samo nekoliko paragrafa u školskim udžbenicima.

"Virtualni muzej Dotrščina" autorski je projekt Saše Šimprage koji različitim intervencijama traži svoju publiku i razvija kulturu sjećanja na povijesna stradanja.

Slaven Tolj (1964.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Svoj rad artikulira u više područja umjetnosti, uključujući performans. Djeluje i kao kustos te dugogodišnji voditelj Art radionice Lazareti u Dubrovniku. 

Spomen-park Dotrščina najveći je zagrebački gradski park i mjesto najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijene su tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice. 

Na uređenju spomen-parka Dotrščina sudjelovali su neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. Od 2012. na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina.