Vrhovni sud: Hernadiju će se suditi u odsutnosti

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u zagrebu koji je u lipnju odlučio da će se predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju suditi u odsutnosti zbog optužbi da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera koji mu je zauzvrat prepustio upravljačka prava u Ini.

Sudac Ratko Šćekić koji će voditi postupak treba zakazati pripremno ročište u roku od dva mjeseca. Datum ročišta trebao bi biti poznat krajem tjedna, izjavio je glasnogovonik suda Krešimir Devčić.

Hernadijevi hrvatski odvjetnici još nisu primili odluku Vrhovnog suda, kojom su odbijene njihove tvrdnje da odluka Županijskog suda o suđenju u odsutnosti nije utemeljena, odnosno da je u njoj pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje te da je počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka.

Hernadi opovrgnuo sve optužbe

Uskok tvrdi da je šef Mola tijekom 2008. i 2009. Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi u mađarsku korist izmijenio međudionički ugovor u Ini. Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU.

Uz ponovno pokretanje istrage, Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a nije ga željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sanader je zbog primanja mita od Hernadija, ali i ratnog profiterstva u slučaju Hypo, isprva osuđen na deset godina zatvora, no Vrhovni sud kaznu mu je u lipnju smanjio na osam i pol godina.

Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. ožujka) Uskok je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova obrana protumačila kao pritisak na sud.

Krajem svibnja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podigla njegova bivša suradnica tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica.