Građane sve više zabrinjavaju odašiljači

U međimurskome mjestu Hodošanu građani su zabrinuti za svoje zdravlje zbog postavljenih odašiljača teleoperatera. Takvi su prosvjedi u Hrvatskoj sve češći, a udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja sve glasnija.

Mještani tvrde da je sve više bolesnih ljudi i sve više smrti. Namjeravaju prosvjedovati svake nedjelje. Premda su uzroci bolesti mnogobrojni, sumnjaju da im šteti zračenje dviju telekomunikacijskih postaja međusobno udaljenih 300 metara, u samome središtu mjesta, u blizini škole i vrtića. Njihova su svjedočanstva potresna.

U Zavodu za javno zdravstvo opovrgavaju da je štetnost dokazana i da je broj oboljelih uvelike premašio prosjek.

Za razliku od njih, općina je ozbiljno shvatila nezadovoljstvo - peticiju i zahtjev mjesnog odbora pa je od jednog operatera uoči produžetka ugovora zatražila da se repetitor premjesti izvan mjesta.

Repetitor drugog operatera je na privatnom zemljištu. Susjede nitko ništa nije pitao, a općina je nemoćna zbog privatnog vlasništva.

Oba teleoperatera su na pitanje odgovorila da se u nas primjenjuju standardi stroži nego europski te da su izmjerene vrijednosti ispod zakonski zadanih.

Istodobno mještani ne odustaju i smatraju da zasigurno postoji svima prihvatljiva lokacija izvan sela i da se njihov glas mora čuti.

Što su o repetitorima i njihovu utjecaju na zdravlje rekli u emisiji HTV-a Hrvatska uživo koordinator Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja Josip Barušić i tajnik te udruge Stjepan Pezo, pogledajte u videoprilogu.