Gostovanje Mihaila Šiškina otvorilo "Europeu u Dvorištu"

Nazivaju ga najvećim živućim ruskim piscem, dostojnim nasljednikom Tolstoja, Pasternaka i Nabokova. Mihail Šiškin boravi u Zagrebu, kao prvi gost festivala europskih autora "Europea u Dvorištu".


Šiškin u Zagrebu predstavlja prijevod svojeg romana "Pismovnik", koji je kritika dočekala hvalospjevima. Roman je pisan u epistolarnoj formi, govori o ljubavi i smrti.

Sve knjige svijeta odgovaraju na ista pitanja. Došli smo na ovaj svijet, umiremo, kako se snaći u tome? Zašto zapravo živimo, što je s ljudima koje volimo, koji vole nas? Nemoguće je tek tako otići. A ta zapravo uvijek ista pitanja imaju različite odgovore, ovisno o tome imate li 16, 50 ili više godina, kaže Šiškin.

Iako u njegovim romanima nema politike, Šiškin promišlja i kritizira društvene i političke odnose. Šutjeti bi, kaže, bilo isto što i pristajati uz politiku, a on aktualnu rusku politiku ne podupire.

Festival "Europea u Dvorištu" nastavlja se sutrašnjim gostovanjem češkog pisca Miloša Urbana, koji će predstaviti svoj roman "Lord Mord".