'Noć istraživača' u petak u Zagrebu i Splitu

Pod geslom "Istraživanje za inovacije, inovacije za javnost" u petak, 26. rujna, u Zagrebu i Splitu održat će se Noć istraživača u Hrvatskoj, manifestacija kojom se nastoji na zabavan način javnosti predočiti važnost znanstvenog istraživanja, a kod mladih povećati zanimanje za profesionalnu karijeru u znanosti.

Zagreb i Split već su dvije godine zaredom domaćini projekta koji ruši predrasude prema znanstveno-istraživačkoj zajednici, a koji se kao i u više od 300 gradova diljem Europe, održava zadnjeg petka u rujna u okviru Europske noći istraživača, rečeno je na konferenciji za novinare.

Osim što popularizira znanost, manifestacija predstavlja znanstvene projekte koji se provode u Hrvatskoj, a koji tek trebaju krenuti u provedbu.

Damir Kovačić iz Društva Znanost.org naglasio je kako se tom manifestacijom želi dovesti znanstvenike među građane i mlade, ne bi li u neposrednom kontaktu mogli pokazati što znanost znači u današnjem društvu. Najavio je da će tijekom Noći istraživača biti i nekoliko izvlačenja nagrada, do kojih se dolazi skupljanjem pečata u prigodnom indeksu, a nagrade će biti vrijedne znanstveno-popularne igračke, od tableta do mikroskopa i detektora.

Od 18 sati pa gotovo do ponoći održat će se niz interaktivnih modula, putem kojih će istraživači u izravnom kontaktu s publikom predstavljati svoja dostignuća i izazove za budućnost.

Veliki broj tema odnosi se na, među mladima osobito prijemčivu robotiku.
U zagrebačkom Avenue Mallu predstavit će se pametni podvodni robot koji bi mogao spašavati živote ronilaca, mali Lego robot koji traži izlaz iz labirinta, računalni vid za praćenje lica koristan u medicini ili detekciji umora vozača, projekt GlowBrain koji istražuje moždani udar.

U splitskoj Marmontovoj ulici predstavit će se trkaći bolid, funkcionalna hrana, vrtovi budućnosti, infracrveni svijet, upravljanje mislima, kvantni svemir, CSI - forenzična identifikacija osoba i prvi koraci u robotici.

Noć istraživača u Hrvatskoj financira Europska komisija, kroz Marie Sklodowska-Curie akcije, kao prvi hrvatski projekt prihvaćen kroz program Europske unije za istraživanja i inovacije, Obzor 2020.