'Papa nade i nježnosti koji mijenja Rim, Crkvu i svijet'

Doajen hrvatskog novinarstva i dugogodišnji dopisnik iz Rima i Vatikana Silvije Tomašević objavio je ovih dana knjigu o prvoj godini pontifikata pape Franje. Na temelju osobnog svjedočanstva opisao je što se to promijenilo otkad je za papu izabran argentinski kardinal.

Da bismo upoznali nekog čovjeka, kaže jedna stara poslovica, s njime moramo pojesti vreću soli ili, pak, kako kažu Indijanci, trebamo hodati u njegovim mokasinkama. Ova knjiga nije nastala ni iz zajedničkog obroka soli pape Franje i Silvija Tomaševića ni iz hoda u istim mokasinkama, ali je sasvim sigurno nastala iz takve blizine da joj bezrezervno možemo dati svoje povjerenje.

Iz svake rečenice se, naime, ta blizina naprosto nudi. Gotovo da je možemo vidjeti, dirati i mirisati. Stoga je baš ta blizina ovoj knjizi i najbolje svjedočanstvo i najveća preporuka budući da autor prenosi kako riječi, tako i geste i poruke, odnosno nakane i preokupacije, govor tijela i ljudske datosti pape Franje, ali se ne ustručava prenijeti i vlastite dojmove, prosudbe i viđenja u kojima nećemo moći ne primijetiti autorovu, u najmanju ruku, simpatiju prema današnjem papi
, ističe Anton Šuljić u svojoj recenziji.

U svojoj knjizi 'Papa Franjo' Tomašević opisuje kako je papa sve iznenadio svojom neposrednošću, izravnim komuniciranjem s vjernicima, brojnim javnim nastupima, ali i s novim idejama o razvoju Katoličke crkve u novom dobu.

U knjizi se nalazi podosta toga o odnosu papa prema Hrvatskoj, povijesti, politici i koječem drugom. To i jest posebna vrijednost ove knjige, budući da je piše Hrvat s višedesetljetnim boravkom u Rimu, odakle našu crkvenu i društvenu stvarnost vidi kroz prizmu tamošnjih događanja i perspektiva, napominje Šuljić.