CloseEUp – kako napisati projekt za privlačenje novca iz EU fondova

Čini se da se od ulaska u Europsku uniju hrvatski građani i organizacije baš i nisu iskazali u privlačenju novca iz europskih fondova za razvoj. Za takvo što potrebno je znanje o pisanju projekata i kreativnost, a jedno od mjesta na kojima su se te kvalitete mogle vježbati bio je ciklus festivala CloseEUp koji je ovoga ljeta održan u Slavonskom Brodu, Krapini, Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.

Ovi festivali smjeraju na obrazovanje i informiranje polaznika, ali i na poticanje njihove kreativnosti. Nakon radionica, polaznici su mogli pogledati dvadeset kratkih dokumentarnih filmova o uspješnim primjerima koje su europski fondovi pristali financirati. Recimo, dubrovačka udruga DEŠA dobila je 127.000 eura za jednogodišnji projekt osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih žena za samozapošljavanje ili pronalazak novog posla.

Mi smo organizirali radionice jezika, kompjutorske radionice i radionice izrade suvenira. Prezadovoljni smo rezultatima. Naime, samozaposlilo se 68 žena, a još devet ih je našlo posao, rekla je Romana Hansal iz Udruge Deša.

Filmove o inspirativnim projektima trebalo bi do kraja akcije pogledati oko 500 ljudi, a zainteresirani koji su propustili ovaj festival od četvrtka će sve filmove moći vidjeti na internetu, na YouTube stranici festivala ClosEUp.