Sabor pozitivno o izmjenama Kaznenog zakona

Novosti koje je izmjenama Kaznenog zakona predložila Vlada uglavnom su danas naišle na pozitivnu reakciju saborskih zastupnika koje, ipak, najviše zanima kazneno djelo sramoćenja.

Nezastarijevanje teških ubojstava, novo kazneno djelo psihičkog zlostavljanja u obitelji, niža vrijednost bagatelnih kaznenih djela, preciznije definiranje kaznenog djela sramoćenja, neke su od novina koje donose izmjene Kaznenog zakona.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ističe da je u redefiniranju odredbe o sramoćenju Vlada pokušala naći ravnotežu između prijedloga "ukinite sve" i "ne dirajte ništa". Sramoćenje se neće smatrati kaznenim djelom ako je počinjeno u javnom interesu koji će određivati sud.

Oporba propituje takvo rješenje. Vjerujemo u čvrstinu suda i sudaca, ali smo svjedoci i problema u sudstvu. Ima i tu svega i svačega, kaže Josip Salapić (HDSSB).

Duje Marasović (HDZ) ponavlja kako je osuđen jer je javno iznio istinu, odnosno rekao da je bivši intendant splitskog HNK Duško Mucalo bio pripadnik KOS-a.

Pokazao sam njegovu knjižicu gdje to piše, rekao je Marasović, na što mu je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović uzvratila da je dobro i prošao.

Ograđujući se da ne zna detalje slučaja, Antičević Marinović naslućuje da je Marasović raspolagao dokumentom koji kao političar nije mogao posjedovati.

Nezavisna Jadranka Kosor smatra da kazneno djelo sramoćenja s doradom mora ostati u Kaznenom zakonu. Treba štititi čast i ugled, nema osobe kojoj njezin integritet, a to je zapravo čast i ugled, nije važan, kaže Kosor.

Zastupnici su problematizirali i što je to javni interes i kako ga odrediti. Branko Vukšić kaže kako, primjerice, zavirivanje kroz ključanicu nije javni interes, osim kad je riječ o obiteljskom nasilju.

Ministar pravosuđa više je puta ponovio da presuda novinarki zbog sramoćenja nije razlog izmjena Kaznenog zakona, no neki zastupnici misle drugačije. Dojam je zapravo da se zakon tako brzo mijenja zato što je ta novinarka, možemo slobodno reći, prorežimski orijentirana, izjavio je Dražen Đurović (HDSSB) pitajući bi li se zakon tako brzo mijenjao da se presuda odnosila na novinara Večernjeg lista Milana Ivkošića.

Izmjene Kaznenog zakona predviđaju strože kazne za pokušaj podmićivanja saborskog zastupnika. Tko će bedast zastupniku nuditi novac, upitao je Vukšić tvrdeći da je prava vlast na drugoj strani Markova trga.

Kako Vukšić nije bio jedini tog mišljenja, predsjednik Sabora Josip Leko zastupnike je pozvao da brane dostojanstvo parlamenta. Nitko u Hrvatskoj nije donio ni jedan zakon osim Hrvatskog sabora, nemojte vi sami marginalizirati ili minimizirati ulogu hrvatskog parlamenta, kaže Leko.

Zastupnici pozdravljaju nakanu da se uvede nezastarijevanje teških ubojstava te da se uvede kazneno djelo psihičkog nasilja u obitelji.