Otvoren Festival 25FPS u zagrebačkom Kinu SC-a

Međunarodni filmski Festival 25FPS, čije će ovogodišnje, jubilarno izdanje u natjecateljskom programu predstaviti 29 filmova izabranih u jakoj konkurenciji, otvoren je večeras u Kinu Studentskog centra (SC) u Zagrebu.

Prikazat ćemo najuzbudljivije od suvremenog eksperimentalnog filma, njegovu poznatu i nepoznatu povijest, najavila je Marina Kožul, koja je uz Marija Kozinu i Sanju Grbin izbornica desetog izdanja festivala koji, uz besplatan ulaz za posjetitelje, već deset godina promiče nezavisnu i nekomercijalnu produkciju koja na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija.

Izbornici su posebno istaknuli prostor u kojemu se 25FPS kontinuirano održava - Kino SC, koje je kada su počinjali bio središte zagrebačke festivalske scene, a sada je tamo ostao samo njihov festival "kao oaza i jedinstveno mjesto za filmove koji nisu isključivo sadržaj, nego izazivaju jedinstvene doživljaje kolektivnim sudjelovanjem na jedinstveni način". 

Dio filmova svoje će svjetske premijere imati u Zagrebu. Među njima su i dva hrvatska, "Kino Crvena zvijezda" Silvestra Kolbasa te "Wash Your Hands First" Josipa Žuvana.

Prvi natjecateljski program krenuo je nakon kratke ceremonije otvorenja, s filmovima Billyja Roisza, Arasha Nassirija, Alexandrea Larosea, Yurija Ancaranija, Laure Provost i drugih, a potom slijedi program Expanded Cinema s performansom nizozemskog dvojca Jorisa Stijbosa i Yamile Rios.

Festival donosi i godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produkcije u programu "Refleksi", audiovizualne performanse proširenog filma "Expanded Cinema" i "Kino 23", s filmovima koji imaju eksperimentalni pristup u izgradnji fabule i korištenju filmskog jezika.

Prikazat će se i programi članova međunarodnog žirija, Andree Picard, kanadske filmske kritičarke i trenutno najtraženije filmske kustosice, članice Međunarodnog filmskoga festivala u Torontu, Ane Hušman, uspješne hrvatske filmske autorice te Johanna Lurfa, austrijskog filmaša višestruko nagrađivanog autora Festivala 25 FPS. Također, prikazat će se i najbolji hrvatski eksperimentalni filmovi iz programa Refleksi kao i jedini dugometražni film Festivala, "Čarolija za obranu od tame", prva redateljska suradnja Bena Russella i Bena Riversa, desetljetnih 25 FPS-ovih filmaša.

Zagrebački dio festivala imat će ukupno 86 filmova, a dio njih će se nakon 28. rujna prikazati i u riječkom Art-kinu Croatia.