Simfonijski orkestar Čajkovski otvorio sezonu dvorane "Lisinski"

Istaknuti moskovski Simfonijski orkestar Čajkovski otvorio je u četvrtak navečer sezonu programa "Lisinski subotom" Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje je pod ravnanjem maestra Vladimira Fedosejeva izveo repertoar Petra Iljiča Čajkovskog i Ludwiga van Beethovena.

Na početku nove koncertne sezone publiku je pozdravio ravnatelj Lisinskoga Dražen Siriščević, koji je istaknuo kako ta dvorana ponovno donosi glazbenu reprezentaciju u programu bez konkurencije. Od danas gledamo i slušamo u programu 'Lisinski subotom' koncerte koji će promijeniti ovaj svijet, poručio je Siriščević.

Osnovan 1930. kao prvi simfonijski orkestar Sovjetskog radija, Orkestar Čajkovski najslavniji je po interpretacijama ruskih skladatelja. Zagrebačkoj se publici već predstavio u listopadu 2011., a u Hrvatsku se vraća nakon velikih turneja po Španjolskoj, baltičkim zemljama, Japanu, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji i Češkoj i to u sezoni u kojoj obilježava četiri desetljeća djelovanja pod umjetničkim vodstvom i dirigentskim štapićem Vladimira Fedosejeva.

Koncert sugestivna naslova "Čajkovski svira Čajkovskog" otvorila je Četvrta simfonija u B-duru Ludwiga van Beethovena, kratka romantična simfonija koja počinje laganim uvodom, nastavlja se melankoličnim addagiom, nakon čega slijedi nešto burniji allegro vivace, a sve zaokružuje vedar i razigran završni stavak.

U drugom dijelu koncerta orkestar je zagrebačkoj publici pokazao svo bogatstvo svoje interpetacije Čajkovskoga izvedbom njegove Četvrte simfonije u f-molu.

Napisana u turbulentnome razdoblju skladateljeva života, četvrta je simfonija snažno osobna i ekspresivna, dramatična u svojem izražaju, a istodobno praćena izvanrednom melodičnošću. Oslonivši se na strukturu simfonijske poeme, Čajkovski je u njoj orkestralno komponiranje obojao emocionalnim i instrumentalnim nijansama, stvorivši neku vrstu simfonijskog hibrida, koji u sebi sadrži i čvrstu strukturnu formu simfonije i poetsku formu simfonijske poeme.
Temeljna je struktura sastavljena od niza samodostatnih, međusobno različitih dijelova u kojima melodija, tonalitet, ritam i orkestralne boje zajedno oblikuju nevidljivu cjelinu. Počevši od izuzetno ritmičnog prvog stavka, preko melankolije drugoga i suptilno obojanog trećega, do finala koji zaokružuje simfonijsku cjelinu ponovljenim motivom kojim komad i započinje.

Publika je snažnim pljeskom pozdravila orkestar, koji je potom izveo dva kratka bisa, nagradivši zagrebačku publiku valcerom iz skladbe "Snowstorm" Georgija Sviridova te španjolskim plesom iz baleta "Labuđe jezero" Čajkovskoga.

Program ciklusa "Lisinski subotom" nastavit će se u subotu 11. listopada gostovanjem u Zagrebu Francuskog nacionalnog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Danielea Gattija.