Dani Mirka Kovača u Rovinju

Rovinj je domaćin prvih Dana Mirka Kovača. Godinu dana nakon smrti jednog od najvažnijih suvremenih pisaca regije - organizirana je trodnevna manifestacija na kojoj se promišlja njegovo književno i filmsko stvaralaštvo.

Prikazivanjem filmova, raspravom o  književnim i filmskim ostvarenjima Mirka Kovača, ovim se danima nastoji očuvati sjećanje na tog velikog intelektualca. Ali i na ideje koje je kroz svoja djela zastupao. Ponajprije promičući duh tolerancije, intelektualne znatiželje i moralne postojanosti. 

On je bio zaista skroman i mislio bi da to nije potrebno za njega. Budući da je toliko ljudi i prijatelja koji prate njegov rad mislili smo da treba da to uradimo, rekla je njegova supruga Slobodana Matić Kovač.

Na prvim Danima Mirka Kovača utemeljena je istoimena nagrada. Dodjeljivat će se od iduće godine u trogodišnjem ritmu za najbolji roman, knjigu eseja i prvijenac napisan u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

U tri godine na svim tim jezicima nastaje dovoljan broj kvalitetnih djela. Dakle upravo ono čemu je Kovač cijelo vrijeme u svom radu iznimno težio. Kvaliteti, perfekcionizmu i to nam je želja da i kroz nagradu pokažemo, istaknuo je programski direktor manifestacije Seid Serdarović.

Zamišljeno je da nagrada s vremenom postane jedna od važnijih regionalnih književnih nagrada.