"Splitski akvarel" otvorio sezonu Kazališta Komedije

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija svoju je novu sezonu sinoć otvorilo prkoseći jeseni povratkom na more u Splitskom akvarelu Ive Tijardovića, premijerom jedne od najizvođenijih hrvatskih opereta u režiji Richarda Simonellija.

Splitski akvarel prštava je lagana opereta neopterećena velikim porukama, puna pjevnih melodija i duhovitih replika, napisana u prvome redu da zabavi. Radnja je smještena u splitsko naselje Veli Varoš, gdje žive, vole se, čeznu i nadaju se, uspješni i manje uspješni mali splitski ljudi, kojima je Tijardović i posvetio tu operetu, skladanu i napisanu u navodno samo dva tjedna.

Zagrebačka je publika pljeskom ispraćala gotovo sve melodije, duete i arije, među kojima su vrlo popularan napjev O kućo mala iz prvog čina, Maričina arija Tonči, moj dragi Tonči, vesela arija Perina štrambera, te tropjev između Perine i dvojice mornara Johnnyja i Willyja, Johnny nou jesti, Willy nou piti.

Splitski akvarel, premijerno izveden u Splitu 5. ožujka 1928., uz Tijardovićevu je Malu Floramye jedna od najizvođenijih hrvatskih opereta. U Komediji je dosad postavljen četiri puta u režiji Slavka Miđora 1955. i 1966., Vlado Štefančić režirao ga je 1963., te 1975., kada je režiju također potpisao Simonelli.