Konkurentnost potaknuti višom razinom znanja u društvu

Hrvatska je zapela u dugotrajnoj recesiji, koja je rezultat naslijeđenih problema, ali i neprovođenja strukturnih reformi čulo se na okruglom stolu Kako pobuditi rast  hrvatskog gospdarstva u organizaciji Ekonomskog instituta u Zagrebu. Izlaz je moguć jedino unapređenjem konkurentnosti, inovacijskog i tehnološkog okruženja te reformi u svim dijelovima društva.

Podloga za raspravu na forumu bili su rezultati istraživanja Ekonomskog instituta o načinima pobuđivanja hrvatskoga gospodarstva, koji pokazuju da je taj razvoj ograničen nedostatkom naprednih znanja, ali i smanjenom potrebom za takvim znanjima i kod pojedinaca i kod poduzeća. Poduzeća pri zapošljavanju najviše traže zaposlenike sa srednjom stručnom spremom u čije usavršavanje ne ulažu čime pokazuju kratkovidnost jer znanje smatraju nevažnim, a uspjeh pripisuju drugim čimbenicima, pokazuju rezultati istraživanja.

Stoga stručnjaci Ekonomskog instituta Zagreb smatraju da treba oblikovati strategiju koja bi povisila razinu znanja u društvu što bi potaklo konkurentnost.

Okruglom stolu prisustvovao je i ministar financija Boris Lalovac. On smatra da ekonomski rast nije izgledan angažmanom države davanjem jamstava za investicijske projekte te najavljuje spuštanje rampe za državna jamstva kao i smanjenje poreznog opterećenja dohotka.

Kao više puta ovih dana, Lalovac je i danas naglasio da će javni sektor morati pokazati učinkovitost, o kojoj će ovisiti razina njegova financiranja.

Boris Fogec iz Siemensa Hrvatska pozdravlja takav smjer, no upozorava na važnost stabilnih uvjeta poslovanja, kako bi veće tvrtke mogle planirati na dulji rok.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić, pak, drži kako ulagačima u Hrvatsku treba omogućiti uvjete kako bi mogli ostvariti povrat na kapital.