Završene 44. varaždinske barokne večeri

Dodjelom nagrada u varaždinskoj Gradskoj vijećnici završene su 44. varaždinske barokne večeri kojima je zemlja partner bila Italija.

Duboko vjerujem da je iza nas najbolji festival, ako ne u cjelokupnoj, barem u novijoj povijesti Varaždinskih baroknih večeri. Razlog je Italija, kolijevka barokne umjetnosti, koja je civilizaciji dala jedno od najvećih dostignuća u umjetnosti, u glazbi, rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

Kako je istaknuo, svih 12 dana festivala bilo je nešto posebno. U Varaždinu i Trakošćanu te Križevcima, Belecu, Varaždinskim Toplicama, Ludbregu, Prelogu i Krapini te u Šmarju pri Jelšah u Sloveniji održani su koncerti solista i ansambala iz Italije, Japana, Turske, Njemačke i Hrvatske.

Ocjenjivački sud 44. varaždinskih baroknih večeri dodijelio je nagradu Ivan Lukačić za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nagradu Ivan Lukačić za najviši izvođački domet ansambla talijanskom ansamblu La Magnifica Comunita te nagradu Jurica Murai za najbolju interpretaciju talijanskoj sopranistici Francesci Lombardi Mazzulli.