"Vrapčići" dirljivom predstavom oduševili Brođane

Slavonski Brod sinoć je napravio veliki korak u razumijevanju  drugačijih i  postao bolji grad. Omogućila mu je to edukativna kazališna predstava Zaviri u moj film Udruge za unapređenje duševnog zdravlja Vrapčići

Uz profesionalce, na pozornicu su izašli i članovi udruge te ispričali kako se bore s bolešću, ali i predrasudama.

Ovacijama su Brođani ispratili glumce i amatere nakon emotivne i iskrene predstave o borbama, posrtajima i pobjedama psihički oboljelih.

I ljude od struke dirnule su snažne poruke koje su  društvu - što se smatra normalnim i zdravim - poslali drugačiji.

Uz bolest katkad se još teže boriti s predrasudama. Društvo stigmatizira ljude koji imaju psihičke smetnje, priznao je to na pozornici Tomislav. Htio bi to promijeniti. Glumiti u predstavi o sebi, izazov je bio i za Dražena.

A iskustva Vrapčića u scenarij su pretočili mladi glumci Luka i Matej. Njihove strahove i borbe, želju za prihvaćenjem ispričali su tečno, na trenutke čak duhovito. Na pozornici se događao život. Teatar to može - mijenjati svijet, uvjereni su.

Napredovala je zapravo cijela zajednica. Nešto se pokrenulo.

Porazno zvuči podatak da čak 70 posto osoba sa psihičkim smetnjama ne traži liječničku pomoć. Često i zato što se boje reakcije okoline. A potrebno je samo zaviriti u njihov film i razgovarati. Razumjeti. To se može poštovanjem i ljubavlju, poučili su nas Vrapčiči, tako mali, a tako važni.

Znanstvenici ističu kako su mentalni problemi češći uzrok obolijevanja i preranog umiranja nego tjelesne bolesti te procjenjuju da će depresija u idućih deset godina biti drugi, a do 2030. vodeći uzrok ukupnog opterećenja bolestima.

Je li depresija epidemija?


U Hrvatskoj uživo gostovali su Franjo Tomić, Biljana Jugović i Dubravka Ergović Novotny, dr. med. spec. psih. Pogledajte videozapis.