U Modernoj galeriji otvorena izložba djela Zlatka Boureka

U zagrebačkoj Modernoj galeriji otvorena je retrospektivna slikarska izložba akademika Zlatka Boureka na kojoj je predstavljeno 120 ulja na platnu nastalih od 1956. do danas.

Uz izložbu je objavljena i monografija akademika Tonka Maroevića koja je i prvi pokušaj da se rastumači neobičan i nadrealan svijet Bourekovih crteža i ulja na platnu u kojima ima mnogo narativnosti, groteske, folklora, senzualnosti i ironije.

Zlatko Bourek svojim je radom obilježio filmsku i kazališnu umjetnost, a ovom izložbom pokazao je i da je značajno ime likovne umjetnosti istaknuo je akademik Maroević. Tematski postav izložbe potpisuje ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić, a izložba je otvorena do 2. studenog.

Zlatko Bourek diplomirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji slikarstvo i kiparstvo, a još je za vrijeme studija s kolegama osnovao Zagrebačku školu crtanog filma. Svoje prve scenografije i kostime osmislio je za Gavellu, no najveći kazališni uspjeh postiže u berlinskom kazalištu Hans Wurst Nachfaren.

Grafičkim radovima javlja se 1959., a od 1963. izlaže i slike koje nose sva obilježja njegova likovnog stvaranja okrenutog grotesknom humoru i nadrealističnom osjećaju povezanom s elementom folklora.

Samostalno je izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu i Zagrebu, a njegovi radovi bili su izloženi i na skupnim izložbama u Zagrebu, Ljubljani, Veneciji, Budimpešti, Rimu, Ateni, Caracasu, St.Poeltenu i drugdje.