Kampanja "Drugo lice invalidnosti" za zapošljavanje invalidnih osoba

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki Jablani iz Rovinja predstavili su danas kampanju Drugo lice invalidnosti kojoj je cilj unaprijediti zapošljavanje invalida, odnosno podizanje javne i institucionalne svijesti o njihovim radnim sposobnostima, poglavito u svjetlu skorašnje zakonske obveze poslodavaca u javnom i privatnom sektoru koji imaju više od 20 radnika da po utvrđenim kvotama zaposle i određeni broj invalidnih osoba.

U društvu gdje svi trče za materijalnim bogatstvom, na tren promijenimo perspektivu i promislimo o svim barijerama na koje nailaze osobe s invaliditetom. Unatoč velikom potencijalu, čak 95 posto radno sposobnih osoba s invaliditetom je nezaposleno. Promjena percepcije osoba s invaliditetom kao isključivo socijalnih i medicinskih slučajeva - glavni je cilj projekta Drugo lice invalidnosti. Graditi sustav koji je svima prihvatljiv, u kojemu svaka osoba može dokazati i pokazati različitost, ljepota koja nas kao društvo nadograđuje - imperativ je kojem moramo težiti. Pogledajte prilog iz emisije Hrvatska uživo.

Kreću poticaji za zapošljavanje osoba s invaliditetom

U Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom stoji odredba o kvotama po kojoj su poslodavci dužni zaposliti određeni broj invalidnih osoba. Odredba će se početi primjenjivati od 1. siječnja, a kvote koje se kreću od 2 do 6 posto, razvrstane su po industrijskim granama.

Osobe s invaliditetom - nevidljiva skupina

Ako ne zaposle invalidne osobe, poslodavci zakonsku obvezu mogu ispuniti kroz tzv. zamjenske kvote tako da participiraju u samozapošljavanju invalidnih osoba ili pak da održavaju učeničke i studenske prakse.

Za neispunjavanje obveze plaćat će kaznu od 905 kuna za svaku nezaposlenu osobu, a novac će uplaćivati u državni proračun. Oni koji zaposle više osoba nego im je to obveza bit će nagrađeni raznim poticajima i olakšicama.

Osobe s invaliditetom moraju biti punopravni građani društva

Osobe s invaliditetom ne traže privilegije već iste šanse, zato bi svaki poslodavac prvo trebao prepoznati njihovo znanje, kompetencije i snagu koja će mu oplemeniti i nadograditi radnu zajednicu, istaknula je predsjednica Udruge za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani Mihaela Jović Karešin.

Predstavila je platformu kampanje na web stranicama na kojoj je svojevrsna burza radnih mjesta osoba s invaliditetom. Poslodavci zapravo i ne znaju gdje pronaći osobu s invaliditetom, a one se pak ne mogu javiti na oglase jer u njima uglavnom ne stoji da se traži osoba s invaliditetom. Putem web stranice www. drugo lice invalidnosti.orh svi se mogu informirati, navela je Jović Karešin.

Pravna savjetnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Milica Jovanović istaknula je da HUP promiče društveno odgovorno zapošljavanje, ali i upozorava na zakonom uvedene kvote. Počeli smo graditi kuću od krova, poslodavcima smo uveli obvezu zapošljavanja, no u sustavu obrazovanja nema zanimanja koja su im potrebna. Sadašnji sustav obrazovanja zapošljivost invalidnih osoba svodi na minimum, upozorava Jovanović.

Rukovoditeljica Odsjeka za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s faktorima otežane zapošljivosti iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marijana Senjak govorila je o nizu programa koje Zavod provodi kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Najvažnijim je ocijenila edukaciju savjetnika za zapošljavanje i najavila uspostavu očevidnika u kojemu će biti sve invalidne osobe prijavljene na Zavod.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje 1. kolovoza ove godine bile su prijavljene 6.803 invalidne osobe, od kojih je 2.796 žena.