Sezona riječkoga HNK počinje premijerom "Don Quijotea"

Kazališna sezona u riječkome HNK Ivana pl. Zajca tradicionalno počinje 3. listopada premijernom izvedbom drame Don Quijote na sceni HNK, nakon što je izvedena ambijentalno na prostoru Principija u sklopu ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Operna sezona svečano se otvara 7. listopada koncertnom izvedbom opere Tosca Giacoma Puccinija, a dan prije bit će predstavljen početak novog projekta scenografa Dalibora Laginje nazvanog Kazališno novo ruho.

Najavljujući izvedbu Don Quijotea u HNK, intendant i v.d. ravnatelja Hrvatske drame riječkoga HNK Oliver Frljić rekao je kako je prijenos predstave s otvorenog u zatvoreni prostor vrlo zanimljiv jer redatelju daje nove mogućnosti i priliku za veću kontrolu.

Redatelj predstave i autor dramatizacije Kokan Mladenović izrazio je zadovoljstvo što baš njegovom predstavom počinje sezona HNK s novom upravom. Osjeća se nova pobjednička energija u kući, rekao je Mladenović.

Don Quijotea glumi Damir Orlić, a Sancha Panzu Mladen Vujčić koji je u ovoj ulozi zamijenio Igora Kovača. U ostalim ulogama pojavljuju se Nika Mišković (Dulcinea), Jelena Lopatić (Liječnica), Dražen Mikulić (Vojvoda), Tanja Smoje (Vojvotkinja) i drugi.

Scenografkinja je Marija Kalabić, kostimografkinja Tatjana Radišić, skladateljica Irena Popović, a koreograf Ronald Savković po Mariusu Petipau.

U pjevačkoj podjeli koncertne izvedbe Tosce nastupit će ugledni operni umjetnici poput Kristine Kolar, Domagoja Dorotića, Giorgia Suriana, a dirigirat će Robert Homen.

Ovom prigodom istaknuto je da opera Evgenij Onjegin, čija je premijera prije najavljena za listopad, nije skinuta s programa nego se premijera prebacuje za prosinac. Oliver Frljić potvrdio je da je dogovorena suradnja s novim redateljem, najavivši da će uskoro izvijestiti o kome je riječ.

Izvedba opere odgođena je zbog promjene dirigentice Nade Matošević Orešković zbog, kako je objašnjeno, financijskih problema koji proizlaze iz njezina dosadašnjeg obnašanja dužnosti intendantice. Nakon njezine smjene, projekt je napustio i redatelj Robert Alföldi.

Dalibor Laginja je projekt Kazališno novo ruho osmislio kao način oplemenjivanja prostora unutar kazališne zgrade dijelovima scenografija i kostima iz fundusa kazališta, a ujedno bi se time predstavila vrijednost tih predmeta te vještina i trud ljudi koji su ih izradili.

Tako će, rekao je Laginja, uz izložene predmete biti potpisani scenograf ili kostimograf, ali i majstori koji su ga izradili. Najavljeno je da će projekt trajati dulje vrijeme, postupno se šireći na prazne prostore HNK.