Počinje 9. DOKUart

Svijet dokumentarnog filma u Bjelovar je prije devet godina donijela Udruga DOKuart. Da je to bilo ono što je gradu nedostajalo vidjelo se na gotovo svakoj projekciji. Od subote, 4. listopada, do 10. listopada najboljih 11 filmova iz gotovo cijelog svijeta ponovno će privući pažnju Bjelovarčana i njihovih gostiju.

DOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU-a te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru. Pokrenuli su ga Denis Hladiš, Tibor Javurek i selektorica festivala Rada Šešić. Do sada je u osam godina prikazano130 filmova iz 25 zemalja i 17 hrvatskih premijera. Filmove je pogledalo gotovo 11 000 posjetitelja. 

"Moj zanat" Mladena Matičevića, dokumentarac koji prikazuje dva svijeta Arsena Dedića, otvorit će festival. Uz filmove iz nekoliko europskih zemalja te SAD-a, u Bjelovaru će čak četiri filma imati hrvatsku premijeru.

Publika će i ove godine glasovati za  najbolji film i to prvi put u novoj kinodvorani. Dok će se hit filmovi s prijašnjih festivala svakoga dana besplatno moći gledati u legendarnom DOKUbusu.

Pored glavnog, DOKUart ima i program Mali DOKUart, kojeg čine dokumentarci osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Zahvaljujući sponzorima najbolji radovi nagrađuju se novčanim nagradama koje škole koriste za unaprijeđenje nastave medijske kulture.

Na ovogodišnjem Malom DOKUartu bit će prikazano šest najboljih filmova, a mentorstvo Damira Čučića i Borisa Poljaka i ove će ih godine voditi na filmskoj radionici.