Našim liječnicima Skandinavci nude plaću od 5000 eura

Početnu mjesečnu plaću od oko 5000 eura nude skandinavski poslodavci hrvatskim liječnicima specijalistima za rad u njihovim zemljama, pokazale su ponude na Sajmu karijera u zdravstvu koji je u Zagrebu izazvao veliko zanimanje studenata medicine i specijalizanata.

Na sajmu su se predstavili poslodavci iz Švedske, Danske, Njemačke i Velike Britanije, a traže specijaliste svih profila: liječnike obiteljske medicine, psihijatre, oftalmologe, kardiologe, radiologe, patologe i interniste. U ponudama navode da je 5000 eura osnovna mjesečna plaća za početnika, no sve dodatne obveze, dežurstva i prekovremeni rad, posebno su plaćeni.

Međunarodni putujući sajam 'Karijere u bijelom' (Careers in White International) prvi put u Zagrebu je održan 2012., a organizatori ističu da je zanimanje znatno poraslo otkako je Hrvatska postala članicom Europske unije.

Zainteresiranima je obično najveća zapreka visoki stupanj poznavanja jezika koje poslodavci traže, kaže voditeljica organizacije Sajma u Hrvatskoj Silva Karpowicz Rukavina. Razlog je to i što je ove godine svoje usluge na sajmu predstavila Škola stranih jezika Intellecta, koja polaznike jezično priprema za samostalan rad u medicini.

Karpowicz Rukavina ističe veliko nezadovoljstvo među mladim hrvatskim liječnicima. Potplaćeni su, nedostaje im radnog materijala i uvjeta da bi radili medicinu 21. stoljeća. S druge strane, u Njemačkoj je oaza za mlade liječnike. S liječničkom licencijom i certifikatom o znanju jezika, vrlo brzo mogu dobiti specijalizaciju s najmanjom mjesečnom plaćom od 2200 eura, jeftinim smještajem za bolničko osoblje, besplatnim tečajevima poslovnog jezika. Uz to, poslodavac se brine za njihovo profesionalno usavršavanje i novčano stimulira dodatno zalaganje. Život strancima nije problem jer je danas u njemačkim bolnicama većinom multikulturalno okruženje, kaže Karpowicz Rukavina.

Koliko je liječnika već otišlo?

O velikom interesu hrvatskih liječnika za odlazak u inozemstvo svjedoče i podaci Hrvatske liječničke komore. Naime, od ulaska Hrvatske u EU do 1. listopada ove godine čak 755 liječnika od Komore je zatražilo potvrde za odlazak u inozemstvo. Među njima najviše je anesteziologa, ginekologa, radiologa i internista, većinom u dobi od oko 40 godina. Riječ je o specijalistima, u čije je školovanje hrvatska država utrošila više stotina tisuća kuna, a najčešća odredišta su im Njemačka i Velika Britanija, nešto manje Irska, Austrija i Švedska.

Velika je potražnja i za medicinskim sestrama, posebno u gerontologiji i njezi starijih, najtraženijim zanimanjima u zapadnoeuropskim zemljama, sa sve većim udjelom starije populacije. Medicinske sestre, primjerice, u Velikoj Britaniji mogu dobiti posao u kućnoj njezi plaćen 14 funta po satu.

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara I tehničara kaže da je u posljednjih godinu dana na rad u inozemstvo otišlo oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara, najviše u Njemačku i Irsku.

Nakon već tradicionalnih sajmova u Splitu, Rijeci i Zagrebu, sutra će se sajam prvi put održati i u Osijeku. Osim u Hrvatskoj, ove će se jeseni održati i sajmovi u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj I Mađarskoj.