Tomislav Mršić i Rade Šerbedžija nagrađeni na festivalu u Piranu

Na Festivalu europskoga i mediteranskog filma u Piranu, koji je održan od 1. do 5. listopada, Tomislav Mršić nagrađen je za najbolji redateljski prvijenac - za svoj dugometražni igrani film "Kauboji", a glumac Rade Šerbedžija za kreativan doprinos razvoju filma, posebno europskog filma.

Mršić je nagrađen zbog izbora i vodstva glavnih glumaca, učinkovite adaptacije kazališne predstave u filmski medij te zbog uspješnog prenošenja dramaturgije filmskih događaja, obrazložili su organizatori festivala, prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

U filmu "Kauboji" glume Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Nikša Butijer, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat i Radovan Ruždjak. Režiju i scenarij potpisuje Tomislav Mršić, kameru Predrag Dubravčić, a montažu Hrvoje Mršić. Film je hrvatski kandidat za Oscara u kategoriji najboljega stranog filma.

Filmskom i kazališnom glumcu, pjevaču Radi Šerbedžiji nagrada za kreativni doprinos razvoju filma uručena je na zatvaranju festivala.

Nagradu petog festivala za najbolji film osvojila je palestinska drama "Omar" Hanyja Abu-Assada, priča o prijateljstvu, ljubavi, izdaji i časti.