Animirani film "Simulacra" nagrađen u Mariboru

Kratkometražni hrvatski animirani film "Simulacra" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, nastao u produkciji Bonobostudija, osvojio je glavnu nagradu Međunarodnog filmskog festivala StopTrik u Mariboru, jedinog europskog festivala u Europi posvećenog stop-animaciji, što je četvrto priznanje filmu koji je od premijere u travnju ove godine prikazan na 27 svjetskih filmskih festivala.

"Simulacra" se ovaj tjedan natječe u konkurenciji Europskog festivala animiranog filma Balkanima u Beogradu, a prikazat će se i u natjecateljskim programima festivala Sitges u Španjolskoj, Anim'est u Rumunjskoj, Sedicicorto u Italiji i Tofuzi u Gruziji, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Režiju, scenarij i animaciju "Simulacre", koji u tehnici stop-animacije propituje poimanje stvarnosti, potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, kameru Ivan Slipčević, montažu Iva Kraljević, a glazbu Hrvoje Štefotić.

Prva faza četvrtog izdanja Međunarodnog filmskog festivala StopTrik, održala se od 3. do 5. listopada u Mariboru, a krajem mjeseca i početkom studenog festival seli u Poljsku, gdje će se održati na još dvije lokacije, u gradovima Niepolomice i Bielsko-Biala. Uz natjecateljske programe, StopTrik je ove godine preispitao bogatu europsku povijest lutka-filma, a kroz posebne programe prikazao je kolažne filmove. Od ove godine glavne nagrade na sve tri lokacije dodjeljuje publika, a "Simulacri" je zasad pripala Nagrada publike grada Maribora.