Umro glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u RH Boris Buzančić

Glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj Boris Buzančić umro je u 86. godini od posljedica moždanog udara, potvrdili su u Dramskom kazalištu Gavella.

Buzančić je prije dva mjeseca doživio moždani udar od čega mu je bila oduzeta lijeva strana tijela, a početkom rujna bio je otpušten iz bolnice na kućnu njegu.

Zastupnici su na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine održali minutu šutnje za pokojnog Buzaničića, koji je početkom 90-ih, dok je bio gradonačelnik, po tadašnjem ustroju bio ujedno i predsjednik Skupštine.

Buzančić je rođen 13. ožujka 1929. u Bjelovaru. Glumom se počeo baviti od rane mladosti, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1954. Isprva je bio član kazališta "Gavella", a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Istaknuo se kao tumač psihološki složenih uloga, no jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljiva splitskog gradonačelnika u televizijskoj seriji Velo misto.

I u stvarnome je životu postao gradonačelnikom Zagreba nakon prvih demokratskih izbora 1990. te je, uz ostalo, zaslužan što je u listopadu te godine na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću. Na mjestu prvog čovjeka Zagreba ostao je tri godine, a u međuvremenu je 1992. kao zastupnik ušao u Hrvatski sabor.

Krajem 1990-ih Buzančić se povukao iz politike i ponovno posvetio glumi, između ostalih odigravši i zapažene uloge u filmu "Maršal" Vinka Brešana i televizijskoj seriji "Obećana zemlja", kao i u nekoliko kazališnih predstava.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i ravnatelj kazališta Gavella Boris Svrtan, duboko potresen smrću Borisa Buzančića, rekao je da je to nenadoknadivi gubitak za hrvatsko glumište.

Bio je Gavellin đak i sve najbolje od tog glumišta on je u sebi utjelovio. Najveća mi je nagrada što sam imao sreću odigrati s njim pedeset predstava. Jako sam ga volio, rekao je Svrtan, izrazivši, u ime svih članova udruženja HDDU-a, iskrenu sućut Buzančićevoj obitelji.