Premijera opere "La Boheme" u Osijeku

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) sinoć je premijerno izvedena opera "La Boheme" Giacoma Puccinija, što je prva ovosezonska glazbena premijera u toj nacionalnoj kazališnoj kući.

Prema riječima ravnatelja opere osječkog HNK Filipa Pavišića, izvođenjem "La Boheme" i osječki HNK uključio se u obilježavanje 90. obljetnice Puccinijeve smrti. On smatra kako je, scenski i kostimografski, riječ o sjajnoj predstavi koja najbolje pokazuje mogućnosti ansambla osječkog HNK, pojačanog s nekoliko gostiju.

Predstavu karakterizira tradicionalna režija, koja najbolje može prikazati njezinu priču, pariške četvrti Montmartre i Latinsku četvrt te omogućiti gledateljima da osjete tragediju boemskog života.

Pavišić kaže da je riječ o velikoj i opsežnoj operi koja u četiri čina ne progovara samo o boemštini i bijedi nego i životu ljudi općenito, u čemu se mnogi gledatelji mogu prepoznati.

U ulozi pjesnika Rodolfa kao gost nastupio je južnokorejski tenor Won Whi Choi, a uz njega su u ostalim ulogama Slobodan Cvetičanin, Damir Baković, Tanja Ružđak, Berislav Puškarić i Ilijana Korać.

Redatelj predstave je Petar Vujačić, scenograf Đorđe Jandrić, kostimograf Neven Mihić, a scenski pokret osmislio je Vuk Ognjenović.