Inicijativa "Ne damo naše autoceste" - šteta bi bila 80 milijardi kuna

Uoči početka prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju, građanska inicijativa "Ne damo naše autoceste" danas je u simboličnoj akciji pred Banskim dvorima istaknula brojku "80 000 000 000" (80 milijardi), kako bi upozorila na navodni iznos štete koju bi monetizacija autocesta mogla donijeti Hrvatskoj.

Jedan od inicijatora prikupljanja potpisa, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, ustvrdio je kako je iznos od 80 milijardi kuna minimalna očekivana zarada od autocesta kada se poplaćaju svi krediti Hrvatskih autocesta, uz pretpostavku da će u budućnosti promet na autocestama rasti za jedan posto godišnje.

Autoceste su građene kao razvojni projekt. Znamo da se na njima može zaraditi, no Vlada se odlučila za najnepovoljniji model - davanje autocesta u koncesiju, i mi se tome protivimo, izjavio je Stanić.

Smatra kako Vladu u tome neće spriječiti ni neriješeni imovinsko-pravni odnosi niti nepostojanje uporabne dozvole za dio autocesta, pa je referendum jedino učinkovito sredstvo koje to može onemogućiti.

Stanić kaže da je ove godine promet na autocestama rastao preko tri posto, unatoč lošoj turističkoj sezoni i padu BDP-a jedanaesti kvartal zaredom. Ističe kako bi zarada od autocesta u budućnosti mogla rasti jer se očekuje izgradnja jadransko-jonske autoceste i koridora 5c kroz BiH, koji će znatno povećati promet na autocesti A1 i koridoru 5c, kao i zbog mogućeg ulaska BiH i Srbije u EU.

Prikupljanje potpisa za referendum počet će u ponoć u Zagrebu i Splitu, a potom će se pridužiti i ostali gradovi.

I dalje je sporan broj potpisa koji treba prikupiti jer u Hrvatskoj još uvijek nitko ne zna koliko je 10 posto od ukupnoga broja birača. O tome su razgovarali gosti Hrvatske uživo Mijat Stanić, predsjednk Nezavisnog cestarskog sindikata i Teodor Celakoski iz inicijative Pravo na grad. Pogledajte videoprilog.