Izložba Borisa Bućana u Gliptoteci HAZU

Izložba najnovijega ciklusa slika akademika Borisa Bućana, koja pod nazivom "Ulica" obuhvaća 76 njegovih slika nastalih ove godine, otvorena je u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Riječ je o četvrtoj Bućanovoj izložbi u Gliptoteci.

Boris Bućan rodio se 15. ožujka 1947. u Zagrebu. Godine 1967. završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Te se godine upisao na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani, a studij je nastavio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1972.

Još za vrijeme studija počinje se intenzivno baviti grafičkim oblikovanjem i privlači pozornost plakatima za Galeriju Studentskog centra i Dramsko kazalište Gavellu. Godine 1982. Bućan je stvorio sada već legendarno rješenje plakata za balet Igora Stravinskog "Žar ptica".

Za njega se može reći da je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, ne samo zato što je od 1984. dobio više od dvadeset vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja. Bućanovi radovi danas se mogu vidjeti u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama (New York, München, Essen, Melbourne). Na Venecijanskom bijenalu 1984. godine predstavlja bivšu državu serijom plakata velikog formata za Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Splitu. Godine 1989. sudjeluje na bijenalu u Sao Paulu, a 1992. na trijenalu u Milanu. Od 1987. godine izlaže isključivo slike i crteže.